|

Lale A.Ş'ı

Bu yıl onuncusu düzenlenen İstanbul Lale Festivali için her yıl milyonlarca lale soğanı yetiştiriliyor. Tamamı yurt içinden temin edilen laleler, yerli üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bu yıl 17,5 milyon lale ile süslenecek İstanbul’daki bu görsel şölen için 5-6 milyon liralık alım yapıldı. Konya (Çumra), Sakarya (Pamukova ve Geyveli) ile İstanbul (Silivri, Çatalca ve Şile)’daki lale tarlalarında yüzlerce kişi istihdam ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:26 - 8/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bu yıl onuncusu düzenlenen İstanbul Lale Festivali, megakentin süslenerek bahara merhaba demesinin yanısıra büyük bir ekonomiyi de dönüştürüyor. Festival çerçevesinde İstanbul'un ana arterleri ve 40 ilçeyi süslümek için kullanılan laleler, Konya, Sakarya ve İstanbul'un civar ilçelerinde yetiştiriliyor. 2005'te 600 bin lale ile başlayan festival için geçen yıl 20 milyon adet lale kullanıldı. Cumartesi günü Emirgan Korusu'nda başlayacak bu yılki Lale Festivali 3 Mayısa kadar sürecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi; bu yıl İstanbul'u 17,5 milyonun üzerinde lale ile süsleyecek.



LALE EKONOMİSİ HER YIL BÜYÜYOR


2005'te 150 bin liralık bir lale alımıyla başlayan festivalin üretecilere dönük oluşturduğu ekonomi her geçen yıl artış kaydetti. 2006'da 700 bin lira harcanan lale alımlarının maliyeti, 2010'da 2 milyon lirayı aştı. 2012'de 3 milyon liranın üzerine çıkan lale alımı için geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 5 milyon lira ayırdı.



İSTANBUL 292 TÜR LALE İLE SÜSLENİYOR


Yaklaşık bir ay süren festival için Büyükşehir Belediyesi lale alımlarınının büyük bir kısmını yurt içinden temin ediyor. 70 türü ağırlıklı olmak üzere toplam 292 tür lale İstanbul'da dikiliyor. İstanbul'un talebini karşılayan lale yetiştiricileri ise Konya'nın Çumra ilçesi başta olmak üzere Silivri, Çatalca ve Şile, Pamukova ve Geyveli köylüler. İstanbul'da dikilen 211 farklı türdeki milyonlarca lalenin tamamına yakınının yerli üreticiden temin edilmesi üreticinin yüzünü güldürüyor.



Hollanda'da gördü Konya'da üretiyor


Asya Lale Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin, 1994 yılında Hollanda'ya yaptığım bir iş gezisi sırasında gördüğüm lale tarlalarından etkilenerek bu işe yatırım yaptı. Bugün 200 ayrı renkte üretim ve tüketim amaçlı lale soğanı yetiştirdiklerini söyleyen Yetgin, Avrupa standartlarında üretim, paketleme ve sevkiyat yaptıklarını söylüyor. Türkiye'deki süs bitkilerinin üretimi ve pazarlamasının son yıllarda çok hızlı bir gelişme ve değişim içerisinde olduğunu ifade eden Yetgin; yeni teknik ve teknolojilerin kullanılması ile iklim ve ekolojik şartların uygun olmasının süs bitkileri üretiminde ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti. Ali Yetgin, kendilerine en büyük desteğin yerli lale soğanını tercih eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geldiğini vurguladı.



DEVLET DESTEĞİ İSTİYORUZ


Ali Yetgin lale üretimi açısından devlet desteği almadıklarına de dikkat çekti. Bunun çözüme kavuşmasının önemli bir adım olacağının altını çizen Yetgin, ıslah çalışmalarında da devlet tarafından bir destek sağlanması gerektiğini belirtti. Yetgin, bu desteklerin sağlanması durumunda Türk lalesinın dünya pazarında daha hızlı yayılacağını ve daha çok çeşit üretim yapılacağını sözlerine ekledi.



200 kişiye iş sağlıyoruz


Toplam çiçek soğanı üretiminin yüzde 50'sini belediyeler ve peyzaj firmalarına sattıklarını anlatan Yetgin, yüzde 30'u ulusal zincir süpermarketlere, yüzde 10'unu internet üzerinden perakende satışa ve yüzde 10'unu da ihraç ettiklerini vurguladı. Peyzaj mimarları, ziraat mühendisleri, ziraat teknikerleri ve 200'ün üzerinde mevsimlik çalışanı ile çalıştıklarını söyleyen Yetgin, bölge ekonomisine büyük katkı sağladıklarını belirtti. Yetgin, “Lojistik bakımdan daha avantajlı olan ülkemiz. Çiçek soğanı ve yumruları ihracatı bakımından başta İran, Azerbaycan, Türkmenistan gibi Yakın Doğu ülkelerince daha çok tercih edilmektedir.'' dedi.




#İstanbul Lale Festivali
#Büyükşehir Belediyesi
#lale
9 yıl önce