|

Lojistiğin gözü Rusya''da

Rusya''nın, gıda ithalatını Türkiye üzerinden yapmaya başlaması halinde ihracatta yüzde 40 civarı büyüme bekleniyor. Moskova ile ticaret hacminin artacağı beklentisi lojistik başta olmak üzere birçok sektörün iştahını kabartıyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 21:37 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Lojistiğin gözü Rusya''da
Lojistiğin gözü Rusya''da

Rusya''nın ABD ve AB ülkeleri ile yaşadığı siyasi krizin ekonomik ambargo savaşında kazanan üçüncü ülkeler olacak. Yaptırımlar neticesinde Rusya şimdiden aternatif pazarlara yönelmiş durumda. Türkiye''de de birçok sektör şimdiden gözünü Rusya''ya dikmiş durumda. Irak''taki olaylardan olumsuz etkilenen Türkiye lojistik sektörü de, Rusya''dan gelecek haberleri gözlüyor. Şimdiden 3 Türk şirketle süt ve süt ürünlerinin ihracatı için anlaşan Rusya''nın, gıda ithalatını Türkiye üzerinden yapmaya başlaması halinde ihracat alanında yüzde 30-40 arasında büyüme bekleniyor. Lojistik alanında da yüzde 15 oranında artış yaşanması muhtemel.

YILI KAYIPSIZ BİTİRİRİZ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ''12 Milyar Euro''luk bir pazardan bahsediliyor. İhracat artarken lojistik taşımalar da artacaktır. Mutabakat sağlanırsa hem lojistik sektörüne hem ülke ekonomisine katkısı büyük olur'' dedi. Taner Ankara, ihracatın IŞİD saldırıları ve güvenlik sorunları nedeniyle olumsuz etkilendiği belirterek, ortadoğu pazarında durağan görünüme geçen lojistik sektörünün Rusya ile yapılacak ihraç taşımalarıyla hareketlenebileceğini belirtti. Ankara''ya göre anlaşma sağlanırsa Türkiye lojistik sektörü yılı kayıpsız bitirecek.

YUMURTA YOLA ÇIKIYOR

Bu gelişmelerin yanında, kanatlı ürünlerindeki açığını Türkiye''den gidermek isteyen Rusya''ya yumurta ihracatı bu ay başlayacak. Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya ''Bakanlığımız yumurta üretim tesislerini denetlemeye başladı. Denetlemesi yapılan 15 şirketimiz ihracat yapılabileceği yönünde Rus hükumetine bildirildi. Eylül ayı itibarıyla Rusya''ya yumurta ihracatı başlayacak'' dedi.

Avrupa pazarında Rusya paniği

Avrupa Birliği (AB) ile ABD''nin ekonomik içerikli yaptırımlarına, Rusya''nın ''gıda ambargosu'' ile karşılık vermesi, bu ülkedeki gıda fiyatlarında artışa yol açarken, Türkiye''nin de aralarında bulunduğu birçok ülke için 25 milyar dolarlık ihracat pazarından pay alma fırsatı söz konusu. Rusya''nın, 7 Ağustos''tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya''dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurması, aralarında Türkiye''nin de bulunduğu birçok ülke için milyar dolarlık bir pazarın kapısını açtı.

Boing ve Airbus''ı vurabilir

İngiltere''nin Avrupa Birliği''ne baskı yaparak Rusya''nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını talep edeceği yönündeki iddiaların ardından, Rusya''nın da batının havacılık sektörünü olumsuz etkileyebilecek yaptırımlara hazırlandığı öne sürülüyor. Macro Advisory şirketinin İngiliz ortağı Chris Weafer, batıya Rusya''dan tepki verilebileceği uyarısına bulundu. Rusya''nın İngiltere öncülüğünde bankacılık yaptırımlarının uygulanması halinde, daha sert yaptırımlarla cevap verebileceğini belirten Weafer, ''Rusya batı havayollarının Sibirya üzerinden uçuşlarını yasaklamayı konuşuyor. Bunun, güzergahlarını değiştirmek zorunda kalacakları için havayollarına ciddi maliyeti olur'' dedi.


10 yıl önce