|

Madenci haftada 2 gün güneş yüzü görecek

Yeni Şafak
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:04 - 24/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Soma faciasının ardından maden işçilerine yönelik başlatılan iyileşmelere bir yenisi daha eklendi. Haftalık mesaileri 35 saat ile sınırlandırılan maden işçileri artık haftada ikin gün dinlenme imkânı bulacak. Düzenlemeyi değerlendiren Daha önce madenci kardeşlerimiz haftada 1 gün güneş yüzü görüyordu. GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, yeraltı maden işçilerinin günde 7.5, haftada 37.5 saat çalışması ve 2 gün tatil yapmasını düzenleyen yasanınsevindirici olduğunu söyledi.



HAFTADA 2 GÜN TATİL


Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müesesesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret eden Demirci, TBMM'de kabul edilen 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Demirci, yasanın madencilerin çalışma saatlerini haftada 37.5 saat olarak düzenlediğini ve madencinin bundan böyle haftada 2 gün tatil yapacağını belirtti.



MADEN SEKTÖRÜNDE BİR İLK


Gazetecilerin yeni düzenlemeye ilişkin sorularını da cevaplandıran Demirci, “Daha önce madenci kardeşlerimiz haftada 1 gün güneş yüzü görüyordu. Bu yasa ile haftada 2 gün güneş yüzü görecekler. Bu yılda 52 gün ediyor. Ocağa indiğimizde iaşe bedeli alıyorduk. Şimdi Cumartesi günü de ocağa inmeyeceğimize göre 52 gün daha iaşe bedeli almayacağız. Bunun için bir işçinin maaşından ortalama yüzde 5 ücret farkı olacak. Bizim için güzel bir uygulama. Türkiye tarihinde maden sektöründe ilk oldu” dedi.


#Türkiye Taşkömürü Kurumu
#madenciler
#İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
9 yıl önce