|

Madencilerin gözü Meclis''te olacak

Taş Kömürü''nden iş alan 22 madenin kapatılmasıyla yaklaşık 5 bin madenci işsiz kaldı. Bu durumu önlem için hazırladıkları önergenin ana muhalefetin itirazı üzerine kabul edilmediğini açıklayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, ''Genel Kurul''un uygun görmesi halinde önergemiz hazır ve her zaman da gündeme gelebilir'' dedi.

.
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:12 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Madencilerin gözü Meclis''te olacak
Madencilerin gözü Meclis''te olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) iş alan 22 maden işletmesinin ''torba yasa'' sonrası yeni haklarının düzenlenmemiş olması gerekçesiyle kapatıldığını bildirdi. Yıldız, ''TBMM Genel Kurulu''nun bunu uygun görmesi halinde bizim önergemiz hazır ve her zaman da gündeme gelebilir'' dedi. Yıldız, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek''in elektrik tasarrufu özelliği bulunmayan eski beyaz eşyaların yenileriyle değiştirilmesi ve bina yalıtımına ilişkin teşvik açıklamalarının sorulmasıyla Yıldız, enerji verimliliğinin önemli olduğunu vurguladı.

TEDBİRİMİZİ ALDIK

Bakan Yıldız, Torba yasanın şartlarını yerine getirmeyen madenlerin kapatılmaya başlandığı ve yaklaşık 5 bin madencinin işsiz kaldığı yönündeki bir soru üzerine, bu sonucu çok daha önceden gördüklerini ve tedbir aldıklarını, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda da önerge sunduklarını açıkladı. Bu önergenin işçilerin haklarının ve ücretlerinin artırılması nedeniyle oluşan maliyet artışının işverenlere yansıtılabilmesine ilişkin olduğunu bildiren Yıldız, hazırlanan önergenin gerek rödovans gerek kamu ihale sözleşmelerinden ihale alan madencilerin, özellikle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumundan rödovansla yaptığı anlaşmaları ilgilendirdiğini anlattı.

ÖNERGEMİZ HAZIR

Önergenin yasalaşmasıyla, madenlere yönelik ihale şartları değişmişse ve maliyetler artmışsa, bunların işverenin maliyetlerine yansıtılabilmesi için kurumlara yetki verilmesinin söz konusu olacağını belirten Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen önergenin, Genel Kurul''da muhalefetin itirazıyla geri çekildiğini bildirdi. Yıldız, şunları kaydetti: ''Şimdi 22 madenci, özellikle TTK''dan iş almış olanlar yeni haklarının düzenlenmemiş olması gerekçesiyle işletmelerini kapattılar. Bu önerge onların işletmelerini kapatmalarının önüne geçecek olan bir önergeydi. Ama bu, TBMM Genel Kurulu''nda son anda çıkartıldı. Şimdi sonuçlarını hep beraber görüyoruz. Genel Kurul''un bunu uygun görmesi halinde önergemiz hazır ve her zaman da gündeme gelebilir.''

Kapatılan 22 madenin bir kısmının işçilerine izin, diğerlerinin de işçilerine çıkışlarını verdiklerini bildiren Yıldız, bunun olabileceğini öngördükleri halde maddenin çıkarıldığını vurguladı.

Tasarrufla gelen büyük kazanç

Yerli kaynaklardan her yıl 15 milyar lira civarında tasarruf edebileceklerini ve son 3 yıldır da her yıla dönük genel tespitlerinin 2,5-3 milyar lira bir tasarrufun söz konusu olduğunu dile getiren Yıldız, ''Bu büyük bir baraj yapmaktan kurtulmak ve bunu ekonomiye kazandırmak anlamına geliyor'' dedi. Bakanlıkların geniş uzlaşı içerisinde çalışmalar yaptığını anlatan Yıldız, Maliye Bakanı Şimşek''e açıklamalarından dolayı teşekkür etti. Yıldız, eski beyaz eşyasını verip yenisini alanların ÖTV''den muaf tutulmalarının faydalı olduğunu, yalıtımı olmayan binalara da kolaylaştırıcı uygulama başlayacağını açıkladı.

Hazar''dan 2 milyar $''lık iş

Yıldız, başka bir soru üzerine, Güney Kafkasya Boru Hattı''nın temel atma töreninin Musul''da rehin alınan konsolosluk çalışanlarının Türkiye''ye getirilmeleri nedeniyle biraz gölgede kaldığını ifade ederek, 5,2 milyar dolarlık yatırımın en büyük ikinci hissedarı olarak temel atma törenine katıldıklarını anımsattı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Oradaki en önemli ve farklı gelişmelerden bir tanesi, Hazar''daki iki tane platformunun ve borunun montajının ihalesini bir Türk firmamız aldı. Bu 2 milyar dolarlık bir iştir ve haklı bir övünç kaynağımız olmuştur.''

10 yıl önce