|

Madene maliyet farkı dopingi

Maden işletmeleri için hükümetten yeni reform adımları geldi. Başbakan Davutoğlu, işletmeye her işçi için getirilen 1.650 TL maliyetin devlet tarafından sübvanse edilebileceğini açıklaması işletmecileri umutlandırdı. Çalışma ile özel sektörde 3 bin 200’e gerileyen işçi sayısının yıl sonuna kadar 5 bini geçmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 21:12 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun maden işletmecilerinin sıkıntılarının giderilmesine yönelik düzenleme yapıldığını açıklaması, sektörde memnuniyetle karşılandı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir,yaptığı açıklamada, geçen yıl yürürlüğe giren kanunla, maden işletmecilerinin maliyetlerinin arttığını, bu nedenle bir çok işletmede üretimin durdurulduğunu anlattı.



DÜZENLEME YAPILDI


Başbakan Davutoğlu'nun, maden işletmecilerinin sorunlarının çözülmesine yönelik hazırlanan düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söylemesinin sektörde memnuniyetle karşılandığını dile getiren Demir, “Torba kanundan önce özel sektörde 4 bin 600 kişi çalışıyordu. Yasa yürürlüğe girdikten sonra bütün saha sahibi arkadaşlarımız üretimi durdurdu. Daha sonra sorunun çözüleceği sözünü alınca işçilerin bir bölümü yeniden istihdam edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla torba kanunun yol açtığı mağduriyetler giderilecek, böylece özel sektörde 3 bin 200'e gerileyen işçi sayısı yıl sonuna kadar 5 bini geçecektir” dedi.



İŞVERENE KİŞİ BAŞI 1.650 LİRA MALİYET GELMİŞTİ


Söz konusu kanunun işçi başına 1.650 lira civarında ek maliyet getirdiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti: “Bizden haber bekleyen birçok arkadaşımız var. İnşallah yıl sonuna kadar hepsini tekrar işe alacağız. Bakanlar Kurulu kararını gördükten sonra işçilerimizi yavaş yavaş çağırmaya başlayacağız. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumu sahalarını redevans karşılığı işletiyoruz. Ton başına ödediğimiz para 32 lira civarındadır. Bu oluşan maliyet farkı nedeniyle bizden iki türlü hesap istendi. Birincisi ton başına maliyet. Hesap yaptık, 67 lira civarında olduğunu belirledik. İkinci olarak da adam başı bir maliyet çıkarttık. Bu da yaklaşık 1.650 lira. Bu iki hesabı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim ettik. Bu farkların telafisinin hangi yöntemle olacağı tam netleşmedi. Bunun için Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz.”



Maliyet farkını devlet sübvanse edecek


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de özel işletmelerden çıkarılan madencilerin bir an önce yeniden istihdam edilmesini beklediklerini dile getirdi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan düzenlemenin sevincini yaşadıklarını anlatan Demirci, “Özel sektörün artan masraflarının devlet tarafından sübvanse edilmesi istihdamı daha da arttıracak. Ekonomiye kazandırılmayı bekleyen taş kömürü rezervleri var. Bunlar için de gerekli olan tek şey istihdam” dedi.


#Genel Maden İşçileri Sendikası
#Maden işletmeleri
#Zonguldak Ticaret
9 yıl önce