|

Marmaray'da geri sayım

Anadolu yakasını Avrupa'ya bağlayacak Marmaray'ın bilet fiyatı, şehiriçi ulaşım fiyatları düzeyinde (1.95 lira) olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbulkart'ın da Marmaray'da kullanılabileceğini açıkladı.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 10/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:32 - 9/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Marmaray'da geri sayım
Marmaray'da geri sayım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılışı 29 Ekim'de planlanan Marmaray Projesi'nde bilet fiyatlarının 1.95 lira düzeyinde olacağını, İstanbulkart'ın da Marmaray'da kullanılabileceğini açıkladı. Bazı Avrupa ülkelerinin İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı Projesi'ni engellemeye çalıştıkları iddialarına ilişkin olarak Yıldırım, 'Bu proje ile ilgili böyle gelişmeler yaşarsak bu bizim için sürpriz olmaz ama bunların hepsinin tedbirini alıyoruz' dedi.

3. HAVALİMANI'NDA TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ

Bu zamana kadar Almanya'nın aktarma merkezi olduğunu anlatan Yıldırım, bu yüzden 3. havalimanı ihalesini almak için çok gayret gösterdiklerini ancak sonunda Türkiye'den bir konsorsiyumun ihaleyi kazandığını kaydetti. 'Almanya'nın böyle bir düşüncesi olabilir ama bu düşüncesi 3. havalimanını engellemeye yetmez' diyen Yıldırım, şöyle devam etti: 'Finansörlere, çeşitli yollarla 'Bunların finansmanını geciktirin, vermeyin' gibi telkinler olabilir. Alman hükümetinin doğrudan bu işe müdahale edip, çıkış yapacağını düşünmüyorum. Zaten diplomasiye de uymaz, ülkeler arasındaki ilişkilere de zarar verir. Biz bunu (geçmişte) yaşadık. Dış finansman çevreleri çevre sorunları, tarihi değerleri bahane ederek uzun süre finansman vermediler. Sonra bunu yerli finansmanla yapmak zorunda kaldık. Hasankeyf hadisesini hatırlarsınız... O yüzden de bu proje ile ilgili böyle gelişmeler yaşarsak bu bize sürpriz olmaz ama bunların hepsinin tedbirini alıyoruz.'

Asrın projesine 19 gün kaldı

Sultan Abdulhamid Han'ın da rüyası olan 'Asrın Projesi' olarak tanınan Marmaray Boğaz Tüp Geçidi 29 Ekim'de hizmete giriyor. 2004 yılında başlayan çalışmaların sona gelindiği şu günlerde son hazırlıklar yapılırken şantiye alanları da vatandaşların kullanımına açıldı. Özellikle Üsküdar, Ayrılıkçeşme, Yenikapı ve Babiali'de trafiği olumsuz etkileyen ve vatandaşların günlük hayatını zorlaştıran şantiyeler bir bir sökülüyor. Ayrılıkçeşme'de hızlı tren inşaatının da bulunmasından dolayı sürekli değiştirilen yollara son hali verildi ve trafik rahatladı. 7 yıldır kapalı olan Üsküdar meydanında istasyon girişleri tamamlandı, meydan büyük ölçüde açılarak meydan düzenlemeleri yapılmaya başlandı. Sirkeci ve Babiali'de ise yollar tamamlanmayı bekliyor.

EMİNÖNÜ ESNAFI MEMNUN

Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Topkapı Sarayı gibi tarihi yapıları barındıran Eminönü'nde de esnaf Marmaray projesinde sona gelinmesinden memnun. Askoç Otel yetkilisi, Marmaray Sirkeci istasyonuna komşu oldukları için mutlu olduklarını ve artık daha fazla Istanbullu ağırlayacaklarını söyledi.

Tek biletle üç farklı ulaşım

Marmaray'da herhangi bir gecikme veya aksama öngörmediklerini açıklayan Yıldırım, uygulanacak bilet fiyatlarının şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde,1,95 lira civarında olacağını, İstanbulkart'ın Marmaray'da da geçerli olacağını açıkladı. Bakan Yıldırım, 'Bu hattı TCDD işletecek ama bunun entegrasyonunu İstanbul Ulaşım ile birlikte yapacağız. UKOME kararıyla, İstanbullular tek biletle hem Marmaray'ı hem metroları hem de otobüsleri kullanabilecek' dedi.

Kanal İstanbul'da sona doğru

Kanal İstanbul çalışmalarında da sona yaklaşıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile son değerlendirmeler yapıldıktan sonra yapım aşamasına geçileceğini bildirdi. Yıldırım, 'Hiçbir şekilde Lozan'ı ya da Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal eden, onunla çelişen bir tarafı yok' dedi. Yıldırım ayrıca, uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulamasının şirketlerin rızasıyla yapılacağını belirterek, 'Havayolu şirketleri SHGM ile anlaşmaya vardılar' diye konuştu.

3. Köprü'nün ayakları yıl sonunda tamam

Bakan Binali Yıldırım, 3. Köprü'nün ayaklarının uzunluğunun 60 metreyi bulduğunu ve yıl sonuna kadar ayakların tamamlanmış olacağını belirterek, '2015'te tamamlamayı planlıyoruz. Bu bir dünya rekoru olacak' dedi. İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının inşaatına da birkaç ay içinde başlanabileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, projenin ÇED'den muaf olacağı iddialarının da doğru olmadığını söyledi. Yıldırım ayrıca, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren'in renginin de turkuaz olacağını sözlerine ekledi.


11 yıl önce