|

'MB iki ay faizi indirmez'

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası izleyeceği mesajı ardından uzmanlar, Merkez enflasyondan emin olmadan faizde indirim yapmayacağını savundu.

.
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:24 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
'MB iki ay faizi indirmez'
'MB iki ay faizi indirmez'

Türkiye için 2015'te enflasyonla mücadelede avantajı olduğunu belirten Tözge şunları söyledi: "Talep düşük. Son bir ayda emtia fiyatlarının düşmesi bizim için kritik. 2014'ten gelen baz etkisi var. 2015'te yüzde 6,1'i tutturmak daha kolay olacak. Başçı ve üyeler emin olmadan faiz indirimine başlayacaklarını zannetmiyorum. Şahsi fikrim çekirdek enflasyonda düşüş trendini görmeden MB'nin faiz indiriminde acele etmeyeceğini düşünüyorum. Bizde faiz artışının gündeme geleceğini zannetmiyorum.

Cnbce'nin haberine göre, kısa vadede faizde artış beklemiyorum. Bir-iki ay MB enflasyonda kalıcı düşüşü görmek isteyecektir. Emin olursa belki bir parça faizde indirim olabilir. Dünyaya baktığınızda iyi bir faiz. Ben hala yüzde 2 reel faizin para çekmek için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum." Kredi faizleriyle ilgili konuşan Tözge, "Zorunlu karşılıklar önemli bir adımdı. Bunun kredi faizlerine yansımasını beklemiyorum. Mevduat faizlerini etkiler. Bir numaralı kriter enflasyon datası. Ekim ayı kritik. Merkez Ekim ve Kasım'ı gördükten sonra ne hamle yapacağına karar verecek. Kredi faizlerinde yıl sonuna kadar hareket beklenmiyor" dedi.


9 yıl önce