|

Memura banka promosyonu müjdesi

Kamu çalışanlarının maaş promosyonlarının yüzde 30'unun kuruma, yüzde 70'inin ise personele kaldığı süreç, dün Başbakan'ın talimatıyla sona erdi. Bundan böyle memurların maaşlarını dağıtan bankalardan elde edilen promosyonların tamamı çalışana ödenecek.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 11/08/2010 الأربعاء
Güncelleme: 23:53 - 10/08/2010 الثلاثاء
Yeni Şafak
Memura banka promosyonu müjdesi
Memura banka promosyonu müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanlarının maaşlarını aldıkları bankalardan elde ettikleri promosyonların tamamının çalışanlara ödenmesini sağladı. Böylece, ciddi rakamların döndüğü maaş promosyonlarının yüzde 30'unun kuruma, yüzde 70'inin ise personele dağıtıldığı süreç, dün Başbakanlık Genelgesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanması ile sona erdi.

SADECE BİR KURUMA 500 BİN DOLAR

Kamu çalışanlarının maaşlarını aldıkları bankalardan elde ettikleri promosyonlarında ciddi rakamlar dönüyor. Örneğin, 2003 yılında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Ziraat Bankası'ndan 3 yıllığına 130 bin dolar alınan promosyon, Gelir İdaresi Başkanlığı Kontrolörleri Başkanlığı personeline tüm personelinin sayısının fazlalığı nedeniyle 500 bin dolara çıkmıştı.

ÜÇ YILLIĞINA SERVET DÖKEN DE VAR

Yine, aynı yıl Ankara Defterdarlığı personel maaşlarını ödemek isteyen banka, 3 yıllığına 350 bin dolar promosyon verdi. Maliye Bakanlığı'nın personeline promosyon olarak bu yıl 320 lira ile bin 300 lira arasında değişen bir ücret ödediği tespit edildi.

ÇALIŞMA VAR AMA ÇOK UMUT YOK

Öte yandan kamuoyunda 13. maaş olarak bilinen ve milyonlarca emeklinin merakla beklediği 'promosyon' çalışmasından sevindirici bir haber çıkmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nın tüm çabalarına rağmen, bankalar emekli maaş ödemeleri karşılığında promosyon ödemesi yapmaya yanaşmıyor. Şu ana kadar kamu bankaları dışında bonus için bir teklif sunulmadı. SGK, kamu bankaları dışındaki bankaları da emekli maaşları karşılığında promosyon vermeleri için ikna etmeye çalışıyor.


Kadınlara 4 yıl erken EMEKLİLİK FIRSATI

Sigortalı kadınlar her çocuk için iki yıl olmak üzere doğum borçlanması yaparak 4 yıl erken emekli olabilecek. Günlük borçlanma bedeli 8 lira 52 lira arasında değişiyor ve kadınlar kendisi tutarı seçebilecek. Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Doğum borçlanması SGK reformuyla getirilen önemli bir yenilik, özellikle kadın sigortalılar için büyük farkılılk taşımakta. Hizmet akdiyle işçi statüsünde sigorta kaydı bulunan kadınlar, doğum borçlanması yapabiliyorlar. Doğum borçlanması yapabilmek için işçi statüsünde sigorta kaydının bulunması şart. İki çocuğa kadar ve her çocuk için de 2 yıl doğum borçlanması yapılabiliyor. İşçi statüsünde kaydı olan tüm kadınlar, sigortalılık başlangıncından önce veya sonra gerçekleşen doğumlar için başvuru yapabilecek. Başvuru için talep formu doldurmak yeterli.




٪d سنوات قبل