|

Merkez Bankası’ndan kurdaki dalgalanmayı azaltacak hamle

Dolardaki artışın ardından geçtiğimiz haftalarda art arda önlemler alan ve kritik müdahalelerde bulunarak kurdaki dalgalanmaları yavaşlatan Merkez Bankası’nın gelecek günlerde de ek tedbirler alması bekleniyor. yenisafak.com’a konuşan uzmanlar Merkez’den gelecek müdahaleler sonucu kurdaki oynaklığın azalacağı görüşünde.

Ömer Faruk Aktaş
10:30 - 24/01/2017 Salı
Güncelleme: 14:31 - 20/08/2019 Salı
Yeni Şafak
TCMB Murat Çetinkaya Para Politikası Kurulu, Ocak ayı toplantısında faiz kararını açıklayacak.
TCMB Murat Çetinkaya Para Politikası Kurulu, Ocak ayı toplantısında faiz kararını açıklayacak.
Küresel piyasalar ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları ile oluşan belirsizlik sürerken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

Dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bugün toplanacak Merkez Bankası PPK toplantısının rutin bir toplantı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin bir ekonomi politikası var. Merkez Bankası 'da Türkiye'nin bağımsız bir kurumudur. Pek çok enstrümanı vardır. Biz hükümet olarak görüşlerimizi söyleriz herkes gibi Merkez Bankasının ne karar vereceğini bekleriz" açıklamasında bulundu.

  • TCMB döviz kurunda yaşanan yükselişlerin önüne geçmek ve Türk lirasına istikrar kazandırmak için son bir haftalık süreçte attığı adımlarla piyasalara güven verdi.
  • 17 Ocak 2017
  • Merkez Bankası, Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdi.
  • 18 Ocak 2017
  • Bir hafta vadeli repo ihalesi açmadığını ve TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde teklif tutarının 611 milyon dolar olduğunu açıkladı. Yeni bir müdahale aracı olarak değerlendirilen döviz takas piyasasını (swap) devreye soktu.
  • 20 Ocak 2017
  • 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadığını ve 12 Ocak'tan bu yana repo ihalesi açmadığı ifade edildi.
  • 21 Ocak 2017
  • Finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlanacağını duyurdu.
Merkez Bankası'nın önlemleri kurda oynaklığı azalttı

Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, küresel piyasalarda yaşanan çalkantıların piyasalarda oynaklığı artırmaya devam ettiğini ifade ederek, “İç tarafta yaşanan siyasi süreç ve dışarıda Amerika Merkez Bankası (FED)'nın faiz hedeflemesi kurun yılbaşından bugüne yüzde 7'ye yakın değer kazanmasında etkili oldu. İçeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın yükselen kura karşı aldığı önlemler ile kurda oynaklığın azaldığını görüyoruz" dedi.

Dolar değer kaybediyor

Cuma günü görevi resmen devralan Trump'ın açıklamaları doların yeni haftada küresel ölçekte zayıf performans sergilemesinde etkili olduğunu vurgulayan Göksu, Trump büyüme hedeflerine dair olumlu açıklamalarda bulunsa da mali açıdan ABD ekonomisini destekleyecek politikalardan bahsetmemesi ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) yeniden müzakereye açacağını söylemesi ile ticaret anlaşmalarını değiştirme adımlarına hazırlandığı yönündeki algı dolar varlıklarına değer kaybettirdi “açıklamasında bulundu.

“Merkez Bankası TL'yi destekleyici adımlarını sürdürebilir"
  • Geldiğimiz noktada dolar kurunda bu gelişmelerle birlikte tansiyon düşerken içeride TCMB'nin bugünkü PPK toplantısı önemle takip ediliyor olacağını ifade eden Göksu, “TCMB bu tabloda verdiği döviz likiditesine dair kararların etkisini bir süre daha görmek isteyebilir. Ancak dolar kurundaki harekete baktığımızda, faiz kararına dair belirsizliğin döviz kurunu önemli destek seviyeleri üzerinde tuttuğunu söyleyebiliriz. TCMB'nin bugünkü toplantısında faizleri sabit bırakma kararı alması durumunda önümüzdeki günlerde likidite araçlarını çeşitlendirmeye devam ederek TL'yi destekleyici adımlarını sürdürebilir. Bu gelişmelerin yanında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü yapacağı not değerlendirmesine dair beklentilerin kura yansıması da gözlenebilir" dedi.
  1. Merkez Bankası geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8,00, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10,0 seviyesinde sabit bırakılmıştı.
  2. AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin çoğu politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış beklerken, Bloomberg anketine katılan analistler de geç likidite penceresi faizinin yüzde 11'e yükselmesi, 1 hafta vadeli repo faizinin 50 baz puan artırılarak yüzde 8.50, gecelik borç verme faizinde 75 bp artırıma gidilerek yüzde 9.25 seviyesinde bekliyor.


#TCMB
#PPK
#ABD
#Donald Trump
#Destek Yatırım
#Aysun Göksu
#Ömer Faruk AKTAŞ
7 yıl önce