|

Merkez faizi sabite bağladı

Merkez Bankası, faizleri yine değiştirmedi. Para Politikası Kurulu bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25’te sabit tuttu. Enflasyon görünümüyle ilgili pozisyonunu koruyan Merkez Bankası’nın açıklamasından 4 ay sonra ilk kez gıda fiyatları ile ilgili yorumun yer almaması dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:40 - 24/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK), merakla beklenen Aralık ayı faiz kararını dün açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu. Kurul, TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.


MERKEZ ‘SABİT’İ OTOMATİĞE BAĞLADI

PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25’te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75’te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,5’te sabit bıraktı. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu. 

ÇEKİRDEK ENFLASYON YORUMU DA AYNI

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği ifade edilen duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi. Dış talep zayıflarken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği kaydedilen duyuruda, Kurul’un, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği vurgulandı.

MB’NİN ELİNDEKİ TEK UMUT DÜŞÜK PETROL FİYATLARI

Duyuruda, yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecektir.”

Merkez’in 2014 faiz karnesi parlak değil

Merkez Bankası (MB), ocak ayındaki güçlü ve önden yüklemeli faiz artışının ardından yılın ikinci yarısında politika faizini sabit bıraktı ve bir yılda politika faizindeki artış 3.75 puan yüksek kaldı. Merkez Bankası, 21 Ocak’ta gerçekleştirirken yılın ilk PPK toplantısında gecelik faiz oranları ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Daha sonra TCMB 27 Ocak’ta yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak Salı akşamı toplanacağını duyurdu. 

28 OCAK DARBESİ

Dolar/TL 27 Ocak’ta 2,39 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, son bir aylık dönemde Türk Lirası dolar karşısında yüzde 18 değer kaybetmişti. Bu gelişmeler üzerine Merkez Bankası ara PPK toplantısında para politikası faiz oranlarında 4,25 ila 5,50 puanlık agresif faiz artışı yaptı. MB marjinal fonlama oranını yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltti. Merkez Bankası şubat-mart ve nisan aylarındaki PPK toplantılarında politika faizini sabit tuttu. 
#Merkez Bankası
#MB
#PPK
#TCMB
#Erdem Başçı
9 yıl önce