|

Merkez hep aynı! Enflasyonun sebebi gıda fiyatları

Merkez Bankası, yüksek enflasyonun düşmemesinin sebebini bir kez daha gıda fiyatlarındaki zamma ve yüksek fiyatlara dayandırdı. Faizleri düşürmemesi ve enflasyonun yüksek çıkması kafa karıştırdı.

Dha
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:48 - 28/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Merkez hep aynı! Enflasyonun sebebi gıda fiyatları
Merkez hep aynı! Enflasyonun sebebi gıda fiyatları

Merkez Bankası yetkililerinin Ankara'da ekonomistlere ve bankacılara yönelik "İktisadi Görünüm ve Para Politikası" başlıklı sunumda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği belirtildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Para Politikası Kurulu (PPK), bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır" denildi.

"ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR YAKINDAN İZLENECEK"

PPK'nın kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar verdiğine de işaret edilen açıklamada, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek" mesajı verildi.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ BİR MİKTAR BOZULDU"

Anket göstergelerinin, jeopolitik risklerin olası etkilerine bağlı olarak, iktisadi faaliyette bir "miktar ivme kaybına" işaret ettiğinin de altı çizilen açıklamada, "Enflasyon beklentileri, enflasyonun yüksek seyri nedeniyle bir miktar bozuldu" denildi.

"GIDA FİYATLARINDAKİ YÜKSEK SEYİR BASKI OLUŞTURUYOR"

Döviz kurların son aylarda daha istikrarlı hareket ettiği tespiti de yapılan Merkez Bankası açıklamasında, tarımdaki olumsuz arz koşullarının gıda fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğu vurgulandı ve şöyle devam edildi:

"Son dönemde, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskılar oluşturuyor. Belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikası gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamada etkili olabilecektir.

10 yıl önce