|

Merkez: Orta vadede enflasyon düşecek

Merkez Bankası'nın Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesine göre elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış enflasyonu olumsuz etkilese de orta vadede enflasyonda düşüş devam edecek

Ankara
00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:28 - 4/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Merkez: Orta vadede enflasyon düşecek
Merkez: Orta vadede enflasyon düşecek

Merkez Bankası, bazı mal ve hizmet kalemlerinin KDV oranlarında, Ocak ayında yapılan indirimin etkilerinin yakından izleneceğini bildirdi.

Merkez Bankasının, "Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri" değerlendirilmesinde, diğer taraftan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların enflasyonu olumsuz etkileyecek olsa da, orta vadede enflasyondaki düşüşün devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,22 oranında arttığı ve 2007 yıl sonu enflasyonunun yüzde 8,39 olduğu hatırlatılan değerlendirmede, işlenmiş gıda fiyatlarında yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen yüksek artış eğiliminin, kısmen yavaşlamakla birlikte Aralık ayında da sürdüğü kaydedildi.

GIDADA ARTIŞ YAŞANDI

Değerlendirmede, işlenmiş gıda fiyatlarında kuraklığın gecikmeli etkisiyle devam eden yüksek artışların, özel kapsamlı TÜFE göstergelerini olumsuz etkilemeye devam ettiği de belirtilerek, "Diğer yandan, kira ve ulaştırma hizmetlerindeki olumlu seyir ile birlikte hizmet grubu enflasyonu Aralık ayında tekrar gerileme eğilimi göstermiştir" denildi. Merkez Bankası, 2007 yılında alkollü içecekler ve tütün ürünleri, gıda ve alkolsüz içecekler, konut ve lokanta-oteller gruplarındaki fiyat artışlarının ortalama enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğinin görüldüğünü, haberleşme, eğlence-kültür ve sağlık gruplarındaki fiyat gelişmeleri ise enflasyonu aşağı çektiğini bildirdi. Merkez Bankasının "Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri" değerlendirmesine göre, yıllık tüketici enflasyonu Kasım ayındaki seviyesini koruyarak, 2007 yılını yüzde 8,39 ile tamamladı. İşlenmiş gıda fiyatlarında süregelen yüksek oranlı artışlar özel kapsamlı göstergeleri olumsuz etkilemeye devam etti.

CEP FİYATLARI YÜKSELDİ

Enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin (ÖKTG-H) yıllık artış oranındaki yükseliş bu ay da sürdü. Aralık ayında mal grubu fiyatları yüzde 0,05, hizmet grubu fiyatları ise yüzde 0,70 oranında arttı. Yıllık enflasyon, işlenmiş gıda ve giyim fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle mal grubunda yüzde 8,29'a yükselirken, hizmet grubunda yüzde 8,64'e geriledi. Aralık ayı hizmet grubu fiyat artışında, haberleşme hizmetlerindeki cep telefonu görüşme ücretlerinin yanı sıra ev eşyaları bakım-onarım hizmetleri fiyatlarındaki yüksek artışlar etkili oldu. Diğer yandan, kira ve ulaştırma hizmetlerinde enflasyonun düşmeye devam etmesiyle, hizmet fiyatlarındaki yıllık artış oranı geriledi. Lokanta-oteller grubu yıllık artışı yükseldi.


Ocak enflasyonunu enerji fiyatları artıracak

Değerlendirmeye göre Ocak'ta enerji grubunda yıllık enflasyon elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarının etkisiyle belirgin oranda yükselecek. Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatlarının yıllık artış oranı, işlenmiş gıdadaki fiyat artışları ve giyim-ayakkabı grubundaki baz etkisi nedeniyle yüzde 6,60 oranına yükseldi. Giyim ve ayakkabı grubunda indirim oranı yüzde 1,25 ile 2006'nın aynı dönemine kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleşti. Bu gelişmede hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi rol oynadı.





16 yıl önce