|

Merkez'in kararı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu. Zaten beklentiler de bu yöndeydi. Peki uzmanlar bu konuyla ilgili neler diyor? İntegral Araştırma Direktörü Sayın Tuncay Turşucu, "Merkez faizleri koruyacak" açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
15:40 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:43 - 20/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İntegral Araştırma Direktörü Sayın Tuncay Turşucu, TCMB faiz kararına ilişkin, " Enflasyona yönelik şüpheli yaklaşıma paralel olarak temkinli duruş korunuyor. Merkez Bankası en başta enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar faizlerdeki duruşunu koruyacak görünüyor" dedi.



Turşucu şunları da söyledi:


Merkez Beklentiler yönünde hareket etti… TCMB faiz oranlarını beklentiler yönünde hareket ederek herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez marjinal fonlama oranını (üst bant) %10.75, borçlanma faiz oranını %9.75 (alt bant), ve politika faizini %7.50 seviyesinde değiştirmeyerek teyit etti. Ayrıca zorunlu karşılıklarda ve ROK katsayılarında da herhangi bir değişiklik olmadı.



Merkez'in karar metni 22 Nisan toplantısındaki karar metni ile büyük ölçüde aynı noktalara işaret ederken, farklı olarak döviz kurlarındaki son dönemde yaşanan oynaklıkların çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığını belirtiyor. Ancak Merkez bu noktayı zaten son enflasyon raporunda da belirtmişti. O nedenle piyasalara etki edecek önemli bir karar olmadığını söyleyebiliriz.



Temkinli duruş sürüyor


Sonuç olarak … Enflasyona yönelik şüpheli yaklaşıma paralel olarak temkinli duruş korunuyor. Merkez Bankası en başta enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar faizlerdeki duruşunu koruyacak görünüyor. Buna karşın şimdilik enflasyonda yukarı doğru risklerin devam ettiğini verdiği kararda görmek mümkün. Bunun dışında içerideki politik gelişmeler ve dışarıda oluşacak gelişmeleri görmeyi de tercih etmiş olması normal karşılanmalı. Merkez Bankası'nın bundan sonraki toplantısı 23 Haziran tarihinde bulunuyor. Fed'in toplantısı ise 16-17 Haziran tarihlerinde olacak. Başka deyişle Merkez Bankası bir sonraki toplantısında Fed'e yönelik daha fazla öngörüye sahip olmuş olacak.



Kararla birlikte USDTRY kuru 2.61 seviyesinden 2.60 seviyesinin altına doğru geriliyor. Döviz sepeti ise 2.75 seviyelerinden 2.7340 seviyelerine geriledi. Tahvil faizlerinde önemli bir değişiklik olmadı. Son birkaç gündür Doların dünya piyasalarında değer kazanmasının etkisiyle içeride TL değer kaybetmişti. Önümüzdeki birkaç gün için USDTRY'yi 2.57-2.6250 aralığında izleyeceğiz. Ancak genel resimde 2.56-2.6450 aralığı takip edilebilir. Son iki haftada TL lehine oluşan rüzgarın devam etmesi durumunda TL'de değerlenme süreci sınırlıda olsa devam edebilir. Bugün akşam piyasalar fed tutanaklarını güvercin olarak okursa, içeride USDTRY'de 2.57 desteğine doğru seyirler görülebilir. Aksi durumda 2.6250 direnci zorlanabilir.





#İntegral Araştırma Direktörü Sayın Tuncay Turşucu
#Merkez Bankası
#faiz
9 yıl önce