|

Mersin açıklarında umutlar artıyor

Bakan Taner Yıldız, Mersin açıklarında petrol arama çalışmalarında umutlu olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, ''Antalya, İskenderun ve Mersin''de umutlu olduğumuz alanlar var. Kıbrıs''ın kuze-yinde mi, yoksa güneyinde mi, bunu, siyasi bir karar olduğu için sayın başbakanımıza arz edeceğiz'' dedi.

.
00:00 - 26/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:24 - 25/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Mersin açıklarında umutlar artıyor
Mersin açıklarında umutlar artıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu anda Mersin açıklarında bulunan Barbaros Hayrettin Paşa petrol ve doğalgaz arama gemisinin Başbakan Tayyip Erdoğan''ın onay vermesi halinde en erken üç hafta sonra Kıbrıs''ın münhasır ekonomik bölgesine geçebileceği söyledi. Yıldız, ''Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Mersin- İskenderun-Antalya bölgesinde çok ümitli olduğumuz alanda çalışıyor. Üç hafta orada çalışacak. Daha sonra Sayın Başbakan''la Kıbrıs münhasır ekonomik bölgeye geçip geçmeyeceğini istişare edeceğiz. Sayın Başbakan onay verirse Kıbrıs''ın kuzeyi veya güneyine geçebilir; çünkü bunun hem teknik, hem siyasi yanları var'' dedi. Yıldız, iş hacmine göre yeni bir gemi daha alma ihtimallerinin olabileceğini de belirtti.

KARLI BİR YATIRIM

Bakan Yıldız, ''Antalya, İskenderun ve Mersin''de ümitli olduğumuz alanlar var. Bunlar Türkiye''nin geleceği. Kıbrıs''ın kuzeyinde mi, yoksa güneyinde mi bunu siyasi bir karar da olduğu için Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz'' dedi. Gemiyi 130 milyon dolara aldıklarını anımsatan Yıldız, geminin ilk siftahını, 14 milyon dolara Shell''e iş yaparak gerçekleştirdiğini belirtti. Geminin bedelinin 2-2,5 yılda amorti edileceğini dile getiren Yıldız, geminin TPAO''nun karlı yatırımlarından biri olduğunu vurguladı.

DOĞALGAZA EKİMDE ZAM YOK

Bakan Taner Yıldız, ''Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar ama ilk aldığım intiba inşallah ekim ayında da doğal gazı zamsız olarak kullanacağız'' dedi. Yıldız, Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay''ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti. Bakan Yıldız, doğal gaza zam olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, ''Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar ama ilk aldığım intiba inşallah ekim ayında da doğal gazı zamsız olarak kullanacağız. Maliyetler hala elimizde yüksek miktarda duruyor ama doğal gazdaki yüksek ithalat maliyetlerini, yerli kaynaklarımızla, yenilenebilir kaynaklarımızla balans etmeye ve dengelemeye çalışıyoruz, bunun için gayret ediyoruz'' diye konuştu.

Erdem Başçı''yı destekliyorum

Yıldız, özellikle Türkiye''nin etrafındaki siyasi istikrarsızlardan kaynaklanan ekonomik dalgalanmalara dikkat çekti. Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: ''Sayın Erdem Başçı''nın temennilerine, hesaplarına mutlaka katılıyorum. Çünkü bunun 1 yıl sürmesi halinde 1,80''lik parite, Türkiye''deki maliyetlerden en az yüzde 12-13 daha azalacağı anlamına gelir. Türkiye''de bu yaklaşık 7 milyar dolara karşılık gelmektedir. Eğer ham petrol fiyatları 100 dolarlar seviyesine inerse ve 1,80''ler paritesini 2014 yılında görürse Türkiye''nin enerjiyle alakalı ithal girdilerinin 7 milyar dolar daha düşeceğini söylemem lazım.''


11 yıl önce