|

Milli çözümle siber güvenlik

Teknoloji savaşlarında liste başına oturan siber saldırılara karşı arayış sürüyor. Ülkeler ve şirketler korunmak için en güvenecekleri yazılımlara ihtiyaç duyuyor. Türkiye’nin siber güvenlik pazarının yüzde 97’si yabancıların elinde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, pazarın yerlileştirilmesi için Türkiye’nin 20 bin civarında siber güvenlik uzmanına ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2017 Salı
Güncelleme: 23:01 - 23/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye siber güvenlik sistemi için önlem alırken millileştirme sancıları yaşıyor. Çünkü, günümüz teknoloji savaşlarının başında gelen siber saldırıların ancak milli çözümlerle karşı konulabileceği konuşuluyor. Ülkeler ile şirketler siber güvenlik önlemlerini geliştirirken en çok güvenilir yazılım programlarına ihtiyaç duyuyor. Çünkü; Türkiye'nin siber güvenlik pazarının yüzde 97'si yabancıların elinde. Pazarın yerlileştirilmesi için Türkiye'nin 20 bin civarında siber güvenlik uzmanına ihtiyacı olduğunu konuşuluyor.



HEDEFTE GENÇLER VAR


İstanbul ve İzmir'de düzenlenen iki ayrı siber güvenlik zirvesinde bu konu tartışıldı. Türkiye'nin bilişim güvenliği, siber güvenlik alanlarında çalışacak yetişmiş insan gücü ihtiyacı için İstanbul'da dün başlayan “Cyber Camp 2017” toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Fatih Sayan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Bilişim İnovasyon Derneği Başkanı Fatih Zeyveli, siber güvenlik konusunun Türkiye için önemini anlattı. BTK Başkanı Sayan, bilgi teknolojileri ve iletişim işinin odağında gençlerin bulunduğuna işaret etti. Sayan, “Geldiğimiz noktada siber savaşlardan, nesnelerin internetinden bahsediyoruz. Artık akıllı nesnelerin birbiri ile iletişim kurduğu bir çağdayız. Gelinen noktada, akıllı evler, akıllı cihazlar, sanayi alanında kullanılan akıllı cihazlar, nesnelerin interneti dediğimiz bu dünyanın bizi nasıl çepeçevre sardığını ve önümüzdeki günlerde ne kadar saracağını hepimize göstermekte. İnternet ve internete bağlı cihazlar olmadan bundan sonraki yaşamımızı sürdürmemiz adeta mümkün değil” dedi.



KONVANSİYONEL SİLAHLARI GEÇTİ




Sayan, "İnternet hızımızı artırdıkça aynı oranda siber tehditlerle, istenmeyen içeriklerle karşı karşıya kalacağız. Siber savaşlar artık dünyanın her tarafında konvansiyonel silahların da, konvansiyonel savaşların da önüne geçmiş durumda” diye konuştu. Akıllı cihazların artmasıyla, siber tehditlerin de daha akıllı hale geldiğine dikkat çeken Sayan,kampta eğitim alacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu: “Sizler bu sistemlerin güvenliğinin nasıl sağlanacağını öğrenmek ve bunu sağlamak üzere bir araya geldiniz. 14 gün boyunca bu süreci en ince noktasına kadar gözlemlemiş olacaksınız. Cumhurbaşkanımız bir ara bir seferberlik ilan etti ve sonra da 'Bu seferberlik eline silah alarak değil, ülkenin müdafaası için yeniden milli mücadele çerçevesinde, her alanda çalışmaktır.' diyerek buna açıklık getirdi.



KAYNAK KOD UZMANLIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR ALAN


Bilişim İnovasyon Derneği Başkanı Fatih Zeyveli de, bilişim güvenliği, Ar-Ge mühendisliği ve açık kaynak kod uzmanlığı konularının bilişimin ve Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi. Konuşmasında sürdürülebilirlik ve eleştirel bakış açısı yaklaşımından da bahseden Zeyveli, “Fikirler çarpışa çarpışa gelişir. Özellikle bilişim güvenliğinde farklı düşünebilme çok önemlidir. Siber güvenlikle ilgilenen kişilerin yazılımcının bakmadığı açıdan bakabilmesi gerekiyor. Ancak farklı düşünerek zero-day açıkları bulunabilir. Güvenilir olmalıyız. Biz bilişim güvenliği uzmanı olmak için buradayız. Hacker değil. Gerçek şu ki hacker olmak özenilecek bir şey değil. Biz asla veri hırsızlığı yapmayacağız. Veriyi koruyacağız. Veya kurumların bilgisi dahilinde veriyi çalma denemeleri yapacağız. Kurumlardan gizli hiç bir şey yapmayacağız” dedi.



DÜNYANIN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça , siber güvenlik koünusunda önümüzdeki 10-20 içinde neler olacağını kestirmenin mümkün olmadığını söyledi. Akça, "Milyarlarca internete bağlı cihaz, trilyonlarca sensör belki hayatımızın bir parçası olacak. Yazılımı, donanımı ile her an bizimle birlikte olan, gittikçe akıllanan makineler bizi istila edecekler.” Bu durumu yönetmek gerektiğini belirten Akça, bu yönetim için güvenliğin nasıl temin edileceğinin bilinmesi gerektiğini, bilgi, veri, cihaz, insan, ülke güvenliğinin geleceğin en büyük problemi olarak insanlığın önünde durduğunu anlattı. Akça, bu güvenliğin sağlanabilmesi için ciddi çalışmalar yapan, trilyon harcayan ülkeler bulunduğunu anımsatarak, “Türkiye'de hızlı şekilde bu çalışmalara başlandı. Siber saldırı dünyanın en önemli problemlerinden biri haline geldi. Türkiye'de bunları yaşıyor, dünyada yaşıyor. Sanırım Eylül ayında ABD'de 5-6 saatlik bir siber saldırının ABD ekonomisine maliyeti 5-6 milyar dolar diyorlar. Yani 1 saatlik bir siber saldırının maliyeti 1 milyar dolar. Bunlar korkunç rakamlar. Bunlarla mücadele etmekte kolay değil elbette ama iyiler hep galip gelecektir” dedi.















#Teknoloji
#Siber güvenlik
#BTK
7 yıl önce