|

Milyarlar çöp olacaktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5G açıklamasının ardından gözler yerli teknolojiye çevrildi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 17:15 - 28/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Mayıs ayında yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin pas geçilmesi halinde Türkiye 7 yılda 3G'ye yaptığı 18 milyar liralık yatırımı çöpe atmaktan kurtaracak. 4G'nin altyapısı hız verilen ULAK Projesi ise 5G'nin temelini oluşturacak.



18 MİLYAR LİRA ÇÖP OLACAK


Mobil teknolojilerde güçlü bir 3G'yi kullanan Türkiye 5G'yi tartışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gece 4G'yi pas geçerek direkt 5G'ye geçmemiz gerektiği ile ilgili açıklamaları üzerine gözler yerli teknolojiye çevrildi. Dünyada 120 ülkenin aktif kullandığı 4G teknolojisi ise maziye karışmayı bekliyor. 3 operatörün 3G lisansı ise 2028'de sona eriyor. Şartnameye göre ihale kazanan 3 operatör kademeli olarak servis sağlamaya devam edecek. Operatörler, 7 yılda yaptığı 18 milyar liralık yatırımı çöpe atacak.



ULAK PROJESİ 5G'NİN HABERCİSİ


Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından geliştirilen 4G ULAK projesi yerli teknolojilerde ilerleme sağlarken, 5G için altyapı oluşturdu. SSM Bilgi Teknolojileri Grubu yetkililerinden biri “4G, 5G'nin temel teknolojilerini oluşturuyor. Bu kapsamda biz 4G teknolojilerini çalışıyoruz. Ayrıca 5G'nin altyapısını oluşturacağı düşünülen projeleri başlatmayı hedefliyoruz. Biz 3G'ye Türkiye olarak aslında 3.9G'den girdik. ULAK Projesi 4G'nin her şeyini kapsayacak şekilde, 5G'nin ise temelini oluşturacak. Bizim çalışmamız ise 2 yıl içerisinde bitmiş olacak" dedi.



TURKCELL 5G'Yİ TAKİPTE


Turkcell 5G'yi yakından takip ettiğini ve yön verdiğini açıkladı. Açıklamada, “4G için hazırlıklarımızı tamamlarken, 5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız NGMN (Next Generation Mobile Networks) çatısı altında Türkiye'yi temsil eden tek operatör olarak gelişmeleri yakından takip ediyor, bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön veriyoruz" denildi.



5G'nin yol haritası hazırlandı


Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalarda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapacak. 5G ekipman çalışmaları yapılacak. 5G için uygulanacak standartların gelişmesi sürecine katılım sağlanacak.




4G'de 18 milyar lira zarar olurdu


Mayıs ayında ihalesi yapılacak olan 4G'nin lisans süresi ise 2029 olacak. Dünya 5G'ye en geç 2020 yılında geçmeye hazırlanırken Türkiye'nin ise 9 yıl kaybı olacak. Yapılan yatırımlar da boşa gidecek. 3G'den 5G'ye geçilmesi halinde ise 18 milyar lira kar edilecek. Mevcut 3G mobil altyapısı 3.9'luk hızı ile dünyanın en iyi 3G'si konumunda bulunuyor. Türkiye'de 3G kullanan kişi sayısı ise 50 milyonu geçiyor.





#5g
#3g
#Türk Standardları Enstitüsü
#Bilgi Toplumu Stratejisi
9 yıl önce