|

Mısır kendi ayağına sıkar

Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi zamanında imzalanan Türkiye-Mısır Ro-Ro seferleri anlaşmasının, darbe hükümeti tarafından iptal edileceğine dair haberleri değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, "Bu tip uygulamalar, Türkiye'den çok Mısır'a zarar verir. Kendi ayaklarına ateş etmiş olurlar" dedi. Büyükekşi, ihracatçının yeni hedefinin ise Rusya olduğunu söyledi.

Erdi Yılmaz
00:00 - 29/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:55 - 28/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Mısır kendi ayağına sıkar
Mısır kendi ayağına sıkar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mısır Haber Ajansı'nda duyurulan 'Türkiye ile Ro-Ro seferleri anlaşmasını yenilemeyeceğine' dair haberlerle ilgili olarak, 'Bu tip uygulamalar, Türkiye'den çok Mısır'a zarar verir. Kendi ayaklarına ateş etmiş olurlar' dedi. Büyükekşi, TİM İhracat Eğilim Anketi'nin 3. çeyrek sonuçları ile 4. çeyrek eğilimlerini açıklamasından sonra gündemi değerlendirdi. Büyükekşi, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi zamanında imzalanan söz konusu Ro-Ro seferleri anlaşmasını Sisi yönetimindeki darbe hükümetin iptal etmesinin Türkiye'den çok Mısır'ı etkileyeceğine dikkat çekti.

İHRACATINI TÜRKİYE AYAKTA TUTUYOR

Gelişen ülkelerde ticaret ile siyasetin ayrı gitmesi gerektiğini savunan Büyükekşi, Türkiye'nin de bu konuda önemli mesafeler katettiğini dile getirdi. Bu bağlamda Türk yatırımcıların Mısır ekonomisine hali hazırda ciddi katkı sağladığının altını çizen Büyükekşi, 'Türklerin orada 2 milyar dolarlık yatırımı var. Bunların tamamı Mısır'ın iç piyasasına değil, Mısır'da üretim yapıp, istihdam oluşturup ihracat yapmak üzere yapılmış yatırımlar. Oradaki yatırımcılar tamamen Mısır'ın ekonomisine ihracat olarak olumlu katkı vermek için kurulmuş şirketler' ifadelerini kullandı.

YENİ GÜZERGAHIMIZ AB'NİN RUSYA PAZARI

TİM İhracat Eğilim Anketi'ne göre, ihracatçıların en çok girmek istediği ülkelerin başında Rusya geliyor. Bu durumun Rusya-AB geriliminin yaşandığı bir dönemde riskli olabileceğine dair gelen yorumlara dair Büyükekşi, şu anda Rusya'nın AB üyesi ülkelerden gıda maddeleri ithal etmeme kararı aldığına dikkat çekti. Rusya Ekonomi Bakanı'nın bir ay önce İstanbul'a geldiğini hatırlatan Büyükekşi, 'AB'den boşalacak alanı biz doldurabilir miyiz diye bir ümit ve gelişme var. Bununla ilgili gıda ve tarım sektöründen 80 tane firma akredite edildi' dedi. Büyükekşi, bu bağlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Rusya ile imzaladığı anlaşmanın da 2015 yılında süt ve süt ürünleri ihracatına etkilerinin görüleceğini belirtti.

İRAN'A MÜTEKABİLİYET REKABETİ GETİRDİ

İran'ın Türk tırlarından yüksek ücret talep etmesinin ihracatçıya sıkıntı oluşturduğunu söyleyen Büyükekşi, İran'a uygulanan mütekabiliyet dışında Türkiye'nin hiç bir ülkeden tırların geçişiyle ilgi bir ücret talep etmediğine dikkat çekti. Büyükekşi, söz konusu mütekabiliyet sayesinde Türk TIR'larının İran TIR'larıyla aynı koşullarda rekabeti yakaladığına da dikkat çekti. İran ile yaşanan sıkıntının giderileceğini ifade eden Büyükekşi, 'Çünkü taşımanın yüzde 80'ini İran, yüzde 20'sini Türk tırları yapıyor' dedi.

YENİ PAZAR ALANINA REKOR GİRİŞ

500 ihracatçı firmanın üst düzey yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirilen TİM İhracat Eğilim Anketi'ni açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, yılın üçüncü çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranının yüzde 42,6 olduğuna işaret ederek, bu oranda 2010 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştıklarını aktardı. Bunun yanında söz konusu verilere göre ihracatçı firmaların 3. çeyrekte de üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme, girdi maliyetleri artışı oldu. Büyükekşi, 'Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 67. Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 9'luk bir zam gelmişti. Bu bütün şirketleri etkiledi' dedi.

'YIL SONU DOLAR/TL 2,26 OLUR'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların bu yıl sonu dolar/TL beklentisinin 2,26, enflasyonun yüzde 8,9, büyüme beklentisinin ise yüzde 3,8 olarak gerçekleşeceğini öngördüğünü belirtti. Dış finansman talebinde güçlü bir artış yakalandığına dikkat çeken Büyükekşi, temmuz-eylül döneminde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranının yüzde 41,2 olarak gerçekleştiğini belirtti.

9 yıl önce