|

Müfettişler işçiyi eğitti, işverenler bakanlığı bastı

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Müfettişler işçiyi eğitti, işverenler bakanlığı ba
Müfettişler işçiyi eğitti, işverenler bakanlığı ba

Soma''da Mayıs ayında yaşanan, 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından riskli sektörlerin başında gelen maden ocaklarındaki işçileri güvenlik, işverene karşı sorumluluk ve işverenden olan hakları konusunda eğitmek isteyen iş müfettişleri hakkında işverenlerin ''kazan kaldırdığı'' ortaya çıktı. Çalıştırdığı işçi sayısı 9 olanın da 50 olanın da yer aldığı işveren gruplarının baskısına dayanamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, eğitimlerin durdurulmasını istedi.

BAKAN''IN FERYADI HAKLI

1 milyon 630 bin işyeri, 23 milyon işçinin olduğu Türkiye''de kronik bir sorun haline gelen iş kazalarına bir yandan mevzuat güncellemesi ile çözüm bulunmaya çalışılırken, bir diğer yandan da riskli sektörlerdeki iş kazalarının olmaması için işçilerin eğitimine çalışılıyor. Bu kapsamda Çalışma Bakanı Faruk Çelik''in ''çok sayıda küçük maden var. Bunlar efektif değil. İşveren daha fazla kar için yatırım yapmıyor.

OCAKLARDA İŞÇİLER KÖR KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR

Bu tür madenler kapatılmalı'' dediği üretim alanında Osmanlı İmparatorluğu''nda 1865 yılında zamanın bahriye nezaretinin kendi adını vererek hazırladığı ''Dilaverpaşa nizamnamesi''nde öngörülen koşullarda işçi çalıştırıldığı dile getiriliyor.

Madenlerde 2012 yılına kadar erken uyarı sistemlerinden, eksplorür cihazlarının eksikliğine, çift hava sisteminin eksikliklerinin olduğuna işaret eden iş müfettişleri, ocaklarda işçilerin ''kör'' koşullarda çalıştığını kaydediyor.


9 yıl önce