|

Ne AB’den ne Rusya’dan vazgeçeriz

Türkiye’nin AB ile Rusya arasında petrol ve doğalgaz konusunda taraf olmayacağını söyleyen Bakan Yıldız, ikisinden de vazgeçmeyeceklerini belirtti. Irak’ın 2040'ta 4 milyon varil petrole ulaşacağını vurgulayan Yıldız, "Kayıtsız kalamayız" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2014 Tuesday
Güncelleme: 21:28 - 22/12/2014 Monday
Diğer
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer” dedi. TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi tarafından gerçekleştirilecek “World Energy Outlook 2014” Raporu’nun Türkiye tanıtım toplantısında konuşan Bakan Yıldız, enerji sektörünün özel sektörle beraber büyüyeceğine işaret ederek, bu kapsamda özel sektörden gelen talepleri varsa kaygı ve endişeleri değerlendireceklerini söyledi.

TÜRKİYE PETROLDE TARAF OLMAYACAK

Arap Baharı ile başlayıp gelinen noktanın Türkiye’nin coğrafyasını daha da önemli hale getirdiğini vurgulaya Bakan Yıldız, “Türkiye, yer altındayken savaşın, yer üstündeyken barışın gerekçesi olan petrol ve doğalgaza sürekli barış gerekçesiyle beraber baktı ve hiçbir zaman için gerginliğin tarafı olmamaya gayret etti ve bundan sonra da böyle devam edecek” dedi.

KUZEY KOMŞUMUZDAN VAZGEÇMEYİZ

Türkiye’nin istikrarlı ve tutarlı politikasının sadece kendi içinde değil, çokça tartışılan AB üyesi ülkelerle beraber de devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, son günlerde gündemde olan Güney Akım meselesini örnek verdi. “En son Sayın Putin’in ziyaretiyle birlikte Türkiye’nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. ‘Türkiye acaba AB’yi mi, yoksa Rusya’yı mı tercih edecek?’ diye. Güney Akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir. Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer” diyen Yıldız TANAP hattında Türkiye'nin payının yüzde 30'a çıktığını söyleyerek, "Kullanılan malzemelerin yüzde 80'i Türk ürünleri" ifadelerini kullandı.  

IRAK'A KAYITSIZ KALAMAYIZ

Bakan Yıldız, “Irak’ın normalleşmesine konulacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir” dedi. Irak’ın 2040 yılına kadar dünyanın petrol tedarikiyle ilgili en önemli ülkelerinden biri olduğunu anlatan Yıldız, “14 milyon varil 2040 yılına kadar kapasite artışı olacak. Bunun en az 4 milyon varillik kısmı Irak’ta olacak. Nasıl olur da Türkiye Irak’la alakalı konulara kayıtsız kalabilir? İsterse kim söylüyor olursa olsun, bu gerçeği örtemez, kapatamaz” dedi.  

'Enerjide düşük fiyat rehavetine kapılmayalım'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer de aynı konferansta yaptığı konuşmada  “BOTAŞ’ın ithalattaki payının düşürülerek diğer piyasa oyuncuları gibi hareket etmesinin sağlandığı bir piyasa yapısı oluşturulmalıdır. Artan enerji ihtiyacı, enerjinin etkin kullanımı için bir dizi verimlilik politikası, piyasa yapısı, idari kapasitede bazı reformların hayata geçirilmesini gerektirmektedir” dedi. Dinçer, petrol fiyatlarındaki düşüşün fırsat ve tehditleri içinde barındırdığını vurguladı. Bu gelişmelerin iktisadi toparlanmayı daha karmaşık hale getirdiğini anlatan Dinçer, “Bir başka deyişle düşük enerji fiyatlarının rehavetine kapılmamalıyız” dedi. 

#Taner Yıldız
#TÜSİAD
#Sabancı
#Arap Baharı
9 years ago