|

Noel ve ruble domatesi vurdu

Türkiye'nin önemli ihracat kaynağı domates, Noel tatili dolayısıyla ihracat yüklemelerine ara verilmeye başlanması ve rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu ihracatlık domates fiyatı 1 liraya geriledi.

Yeni Şafak
14:22 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:26 - 25/12/2014 Perşembe
IHA
En çok ihracat yapılan ülke olan Rusya'nın kapılarının açık olmasına rağmen rublenin dolar karşısında değer kaybetmesiyle ihracatçının sıkıntıya girmesi, fiyat düşüşünde bir başka etken olarak dikkat çekti.


Mersin’in Erdemli ilçesinde günlük piyasa kurulumunda ihracatlık domates fiyatı 1 liraya kadar düştü.


Erdemli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmet Topçu, “İhracatlık domates fiyatı 1 lira, kırmızı çiçekli domates fiyatı 1 lira 10 kuruş. Fiyatlardan şimdilik memnunuz. Yalnız Noel dolayısıyla birkaç gün içerisinde fiyatların aşağılara ineceğini tahmin ediyorum. Çünkü ihracatta sıkıntı başlayacak. Rusya’da rublenin dolar karşısında düşmesi, ne yazık ki bizlere de yansıyacak” dedi.


“Kapılar açık ancak alım yok” diyen Topçu, “15 gün öncesine kadar 1 lira 70 kuruş civarından alınan domates şu an itibariyle 1 lira civarlarında. Şunu da eklemek isterim domateslerimizin bu yıl kalitesi çok yüksek. Tek güvendiğimiz kalitemiz” şeklinde konuştu.


Yurt dışına ihracat ürünü hazırlayan komisyonculardan Muhammet Kaya ise, Noel tatili öncesinde son ürünlerin ihracata hazırlandığını ifade ederek, “Fiyatlar şu an düştü. 1 lira 70 kuruşa kadar gidiyordu. Noel dolayısıyla ihracat olmadığı için karşıya mal gitmiyor. O sebeple fiyatlar düştü” diye konuştu.


Birçok üreticinin ise ürünleri serada beklemede. Kalitesine rağmen istenilen fiyatı bulamayan çiftçilerin bazıları tercihini beklemeden yana kullanıyor.


Çiftçilerden Zekeriya Mumlu, “Ürünümüz çok kaliteli ancak fiyat etmiyor. Noel Bayramı dolayısıyla ihracat da durdu. Serada ürün duruyor. Çiftçinin hali bu şartlarda zor” dedi.


(OKİ-SO-E)


25.12.2014 14:00:55 TSI


NNNN

 
#domates
#ruble
#noel
9 yıl önce