|

Normal listeye hazırlanıyoruz

OECD Mali Eylem Görev Gücü''nün (FATF) 20 Ekim 2014 tarihinde yapacağı Genel Kurul''da Türkiye''nin koyu gri listeden gri yani normal listeye alınması görüşülecek. Geçtiğimiz hafta FATF üyelerinin Türkiye''deki yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:22 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Normal listeye hazırlanıyoruz
Normal listeye hazırlanıyoruz

Dünyada terörü finanse eden kişi ve kurumların mal varlıklarının dondurulması konusunda çalışmalar yapan ve terörün finansmanı alanında ülkeleri belli kategorilere ayıran OECD Mali Eylem Görev Gücü''nün (FATF) 20 Ekim 2014 tarihinde yapacağı Genel Kurul''da Türkiye''nin normal listeye alınması görüşülecek. FATF''de bu yılın Şubat ayında Türkiye''yi ''koyu gri'' listeden ''gri'' listeye alınması görüşmeleri sırasında paralel yapının Türkiye''nin FATF''deki imajını zedelemek için Suriye''deki Türkmenlere yönelik yardım konvoylarını 19 Ocak 2014 tarihinde durdurarak,

''Türkiye terörü destekliyor'' suçlamaları oluşturmaya çalışılmıştı. Paralel yapının bu çabaları 9-14 Şubat 2014 tarihindeki görüşmelerde etkili olmuştu. Ancak paralel yapının iddialarının inandırıcılığı FATF''nin Haziran ayında Türkiye''deki ''study-visit'' sürecinin ardından yitince Türkiye ''gri'' listeye çıkarılmıştı.

TÜRKİYE G-20''YE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Öte yandan Türkiye''nin 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren G-20''nin Dönem Başkanlığı''nı üstleneceğine de işaret ediliyor. Bu kapsamda FATF''de Türkiye''nin normal listeye alınmasının öneminin tüm mali kurumlarca önemsendiği, bazı çevrelerce Türkiye''nin kara para ile mücadele etmediği görüntüsünün verilmek istendiği FATF heyetine net şekilde anlatıldı. Öte yandan Türkiye''nin ''Suriye''deki Türkmenlere ve El Kaide''ye silah gönderiliyor'' izlenimi verme çabalarının ABD nezdinde itibarının olmadığının heyet tarafından ifade edildiği kaydedildi.

Finansçılar güncelleniyor

Öte yandan, Bakanlar Kurulu, "El Kaide ile Bağlantılı Gerçek Kişiler" listesine 14 kişi, "El Kaide ile Bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş ve Organizasyonlar" listesine de iki örgüt ekledi, bir kişinin de bilgilerini güncelledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulmasına ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karara karşı 60 gün içinde Danıştay'da dava açılabilecek.

Mal varlığı dondurulması işlemleri hızlandı

Türkiye''nin 7 Şubat 2013 yılında yürürlüğe soktuğu terörün finansmanı ile mücadele alanındaki yasal düzenlemeye rağmen, mal varlığının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 15 günle 1 ay arasında alınması konusunda eleştiriliyordu. Bu eleştirilerde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) sayılı kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulması hakkındaki kararlarla ilgili olarak Bakanlar Kurulu''nun gecikmeksizin uygulanması düzenlemesini yapmaması da etkili olmuştu. Ancak, şu an bu eksiklikler giderilmiş durumda. Mal varlığı dondurmaya ilişkin kararlar artık hızla çıkarılıyor.

9 yıl önce