|

Nükleerin ekonomisi

Türkiye''de kurulacak nükleer santrallerin ülke ekonomisine hareketlilik getirmesi bekleniyor. Sektörün dinamizmine dikkat çeken Doç. Dr. Şule Ergün, ''Türkiye''nin dışa bağımlılığı azalır, firmalarımız yurt dışındaki projelerde yer alır'' dedi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 6/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:30 - 5/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Nükleerin ekonomisi
Nükleerin ekonomisi

Türkiye gibi hızlı gelişen ülkelerde enerji sorununu hafifletecek kilit role sahip nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili projelerin ekonomiye katkısının her geçen yıl artması, bu alanda faaliyet gösteren ve göstermeye niyetli yerli firma sayısını hızla artırıyor.Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, üretim kapasiteleri ve iş gücü potansiyelleri ile dünya genelinde nükleer enerji sektöründe rol almaya aday 500''den fazla firmamız olduğunu belirtti.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALIR

Şule Ergün, ''Bu firmaların nükleer enerjide söz sahibi olmaları durumunda hem Türkiye''nin nükleer projelerinde dışa bağımlılığı azalır, hem de firmalarımız yurt dışındaki projelerde yer alma fırsatını elde edebilir. Türkiye ekonomisinde enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için nükleer enerji şart'' dedi.

'YENİ BİR DÖNEM'

Geçtiğimiz günlerde Türkiye''nin en büyük müteahhitlik şirketlerinden birinin, Almanya ve İsviçre''de dev yatırımlara imza atmasının, yeni hedefleri ortaya çıkardığını belirten Şule Ergün, ''Nükleer santral teknolojisini yerlileştirme konusunda önemli adımlar atılıyor ve daha fazlası yapılmalı. Türk firmalarının sadece yurt içinde değil, yurt dışında da inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projelerinde yer almalarının önü açılmalı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yapılacak her nükleer santral projesi Türk firmaları için son derece önemli bir yatırım kaynağı olarak değerlendirilmeli'' değerlendirmesinde bulundu.

Altyapımız kolaylıkla gelişecek

Doç. Dr. Şule Ergün, şunları söyledi: ''Türkiye''nin de artan enerji ihtiyacına yönelik talepleri karşılayabilmesi için nükleer enerjiye ihtiyacı var. Altyapı ve üretim kapasiteleri ve iş gücü potansiyelleri ile dünya genelinde nükleer enerji sektörüne yön vermeye aday firma sayımız hızla artıyor.'' Ergün, Nükleer enerji alanına yatırım yapmak isteyenler için 19-20 Mart 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi''nin son derece önemli bir fırsat olacağına dikkati çekti.

Altyapı istihdam imkanları

Artan enerji ihtiyacını karşılamanın yollarından biri olarak görülen nükleer enerji, petrol ve gaz gibi kaynaklara yeteri kadar sahip olmayan Fransa, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelerin kendi enerjilerini dışa bağımlı olmadan karşılamasına olanak sağlıyor.


9 yıl önce