|

Obama'dan Türkiye'ye 635 milyar dolarlık ziyaret!

ABD Başkanı Barack Obama''nın Özel İhracat Konseyi, 30 Eylül''de İstanbul ve Ankara''yı ziyaret edip, işbirliği fırsatlarını araştıracak. Heyette ABD''li 8 şirketin CEO''su da yer alıyor.

Habertürk
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 10:28 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Obama'dan Türkiye'ye 635 milyar dolarlık ziyaret!
Obama'dan Türkiye'ye 635 milyar dolarlık ziyaret!

ABD Başkanı Barack Obama, Özel İhracat Konseyi''ni, ekonomi alanında işbirliği olanaklarını görüşmesi için Türkiye''ye gönderiyor. Heyette, ABD ve dünyanın en iyi şirketleri ve bu şirketlerden 8''inin CEO''su yer alacak. 30 Eylül''de Türkiye''de olacak konsey üyeleri, İstanbul ve Ankara''da temaslarda bulunacak. Heyetin başkanlığını, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker yapacak. Konsey üyeleri arasında IBM, Pfizer, Boeing, eBay, Marriott, Lockheed Martin, AES, Carpenter firmaları yer alıyor. Heyet, dönüşte Obama''ya özel bir rapor da sunacak.

İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI ARAŞTIRILACAK

ABD, siyasi olarak ''stratejik ortak'' gördüğü Türkiye ile ilişkilerini ekonomik olarak da geliştirmek istiyor. ABD Başkanı Obama, ABD''nin en iyi şirketlerinden oluşan kendisine bağlı Özel İhracat Konseyi''ni (PEC), Türkiye''ye yolluyor. ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker başkanlığındaki heyet, ay sonunda Türkiye''de olacak. ABD heyeti, Türk işadamları ile ikili görüşmelerin yanı sıra hükümet ile resmi temaslarda da bulunacak.

ABD heyeti, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları artırmak için işbirliği fırsatlarını araştırmakla görevli olacak. Heyet, Türkiye''deki temaslarında, ABD''li şirketlerin karşılaştığı fırsatlar ve zorluklar üzerine de inceleme yapacak. Heyet, temasları sonucunda bir rapor oluşturarak Başkan Obama''ya sunacak. ABD yetkilileri, ''Amacımız, hızlı büyüyen bu ülkede, ekonomisindeki fırsatlar hakkında daha fazla bilgi toplamak. Ayrıca, küresel pazarlara da erişmek istiyoruz'' dedi.

DEVLERİN CEO''LARI DA GELECEK

Heyette; Vermeer Corporation, Xerox, Carpenter, Lockheed Martin Corporation, Magno International, Marriott International, Archer Daniels Midland gibi dev şirketlerin CEO''ları yer alacak. Heyette ayrıca üst düzeyde temsil edilecek şirketler de olacak. Bu şirketler AES Corporation, Boeing, The Dow Chemical Company, eBay, IBM, Pfizer. Yöneticileri Türkiye'ye gelecek 8 şirketin toplam piyasa değeri 635 milyar doları buluyor.

10 yıl önce