|

Önce "uçurdu" sonra "düşürdü"

The Ekonomist dergisi, Brezilya'yı kapağına taşıdı. 4 yıl önce ülke ekonomisini kapak haberi olarak "Brezilya uçuşa geçti" şeklinde özetleyen İngiliz dergi, bu kez de "Brezilya düşüşe mi geçti?" başlığını kullandı.

Cihan
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:18 - 28/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Önce "uçurdu" sonra "düşürdü"
Önce "uçurdu" sonra "düşürdü"

Derginin Asya ve Latin Amerika baskılarında kapak haberi olarak yer alan röportaj, Brezilya ekonomisine ağır eleştiriler içeriyor.2009 yılında yayınlanan 14 sayfalık çalışmada, Brezilya'yı krizden en az etkilenen ülkelerden biri olarak lanse eden dergi, son sayısında BRICs ülkeleri içinde motor görevi gören Brezilya'nın elde ettiği tüm kazanımlarını yitirdiği yönünde eleştirdi.4 yıl önceki Brezilya değerlendirmesinde, "Ekonomisi yılda yüzde 5 oranında yükseliyor ve bu yükseliş önümüzdeki yıllarda yeni petrol ve maden yataklarının keşfiyle daha da artışa geçecek." ifadesini kullanan Economist, bu yükselişin son dönemde durma noktasına geldiğini ifade ediyor ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in "motoru yeniden çalıştırıp çalıştıramayacağı" sorusunu soruyor.

Yörüngeden çıktı

Ekonomi verilerinde, hükümetin 2012 yıl sonu karnesindeki düşüşü ve ülkede bir süre devam eden protestoları gündeme getiren İngiliz dergi, bu durumu Brezilya'nın yörüngeden çıktığı ve şuana kadar sahte bir yükseliş yaşadığı şeklinde yorumladı.

Eski devlet başkanı Lula'nın politikalarından övgüyle söz eden ve Rousseff'i "problemleri göğüslemede yetersiz" olmakla eleştiren dergi, önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlerde başarı elde etmesi için Rousseff'in ekonomik reformlara odaklanması gerektiğini iddia etti. Ülke ekonomisindeki düşüşün devam edeceğini öne süren dergi, "Rousseff'in hızlandırma tuşuna basmasıyla ülke ekonomisi bir ihtimal yeniden kalkışa geçebilir." ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Guido Mantega'nın geliştirdiği uygulamalara yönelik eleştiriler de içeren röportaj, Rousseff'in Mantega'yı koruduğunu ve "vazgeçilmez bakan" olarak gördüğünü savundu.

Özellikle protestolar sonrası, İngiliz basınında Brezilya'ya yönelik çok yönlü bir eleştiri kampanyası yürütülüyor.

11 yıl önce