|

Oto pazarına yeni boyut

Türkiye’de bulunan oto pazarı kültürü boyut değiştirdi. İkinci el satılan açık oto pazarları sınırlı sayıda bulunurken satılığa çıkan 2 milyon ikinci el araç, galeri gibi yerlerden çıkarak fuar alanlarına dolmaya başladı. İstanbul’da bulunan 8 açık oto pazarı müşterilerine konfor sunmaya çalışırken, yarış pistleri ve fuarlar atağa geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 12:18 - 31/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İkinci el oto pazarları boyut değiştirmeye başladı. Adeta başkalaşıma uğrayan pazarlar müşterilerine konfor sunmak adına galeriden çıkıp fuar alanlarına girdi. Istanbul'da bulunan 8 açık oto pazarının yanı sıra plaza ve fuar kültürüne geçişe başlayan ikinci el piyasasının büyüklüğü 2 milyonu aşkın sayısıyla ortalama 40 bin lira otomobil fiyatlarıyla 80 milyar liraya ulaşıyor.



FUARDA OTO PAZARI


Döviz kurlarındaki artışla beraber otomotiv firmalarının birinci el araçlara yaptığı zamlar, ikinci el araç piyasasına yaradı. Piyasada yaşanan hareketlenme CNR Expo Yeşilköy'de düzenlenecek 2. El Otomobil Satış Günleri'ne olan talebi artırdı. Fuarı yapma sebebini açıklayan firma, “İkinci el otomobil sektöründen gelen yoğun talep doğrultusunda 2. El Otomobil Satış Günleri'ni düzenlemeye karar verdik. Amacımız sektörün ticaret potansiyelini artırmak. Organizasyonu sektörden gelen itici güç nedeni ile düzenliyoruz. Döviz kurlarındaki artış organizasyona olan ilgiyi daha da artırdı" denildi. 15 bin metrekare alanda yola çıkılan 2. El Otomobil Satış Günleri'nin metrekaresi 20 bine yükseltildi. Organizasyonda 10 bin olan ziyaretçi hedefi de 15 bine çıkarıldı.



500 BİN LİRAYA KADAR OTOMOBİL


Aralarında DRD Derindere, Intercity, Renault İnanlar, Borusan Manheim, Hyundai Erk'in de yer aldığı pek çok otomotiv firmaları BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen, Renault, Hyundai, Toyota, Fiat, Citroen, Alfa Romeo, Mazda, Peugeot, Suzuki, Ford, Honda, Ssangyong gibi otomobil markalarını görücüye çıkaracak. Her kesimden otomobil tutkunlarının bütçesine hitap etmeyi amaçlayan 2. El Otomobil Satış Günleri'nde 10 bin ile 500 bin TL arasında değişen fiyatlara otomobiller satılacak. Kurban Bayramının da etkisiyle 2. El Otomobil Satış Günleri'nin sektörün yüzünü güldüreceği tahmin ediliyor. 11-20 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenecek 2. El Otomobil Satış Günleri'nde ikinci el otonun yanında, motosiklet, ticari araçlar, karavan, oto aksesuarları, lastik, akü ve oto bakım şirketlerinin de yer alması hedefleniyor.



F1 PİSTİNE 25 BİN İKİNCİ EL


Yarışı tutkunlarının favorisi Formula 1 yarışlarının düzenlendiği İstanbul Park, Türkiye'nin en büyük ikinci el oto pazarı oldu. İstanbul Park'ın yeni sahibi İntercity'nin İPOP adını verdiği oto pazarında yılda 25 bin aracın satılması hedefleniyor. Parkın 70 bin metrekarelik arazisinde 3 bin 100 aracın sergileneceğini belirten yetkililer, 25 bin araçtan yılda 1,5 milyarlık ekonomi oluşturulacğını söyledi. Pazar sayesinde ikinci elde yüzde 50 büyüme kaydedileceğini vurgulayan yetkililer, 315 metrekarelik alanda 50 otomobil bayinin bulunacağının altını çizdi. Pazarın resmi açılışı ise 9 Eylül'de.



Tüketici konfor istiyor

Otomotiv alırken açık alanları tercih etmeyen ve konforuna düşkün müşteriler ise oto center adı verilen galeriler topluluğunu tercih ediyor. İstanbul'da 8 oto pazarı bulunurken, 7'si açık olmak üzere 1'i oto center olarak hizmet veriyor. 4'ü Anadolu yakasında hizmet veren merkezlerin kalan kısmı ise Avrupa yakasında hizmet veriyor. Anadolu yakasında yer alan açık oto pazarları Kartal başta olmak üzere, Ümraniye, Kadıköy Salı Pazarı ve Üsküdar'da bulunuyor. Avrupa yakasında yer alan merkezler ise İstanbul'un en büyük ikinci el oto pazarı olan Bağcılar Oto Center'la birlikte, Bahçelievler, Eyüp ve Sefaköy ilçelerinde bulunuyor.



2 milyon araç satışta

Otomobil alacakların tercihi birinci sırada internet olurken, görücü usulü almak isteyenlerin tercihi ise oto pazarları oluyor. 1,5 milyon ikinci el oto pazarının yer aldığı internet ortamının yanı sıra toplamda 2 milyon araç satışta bulunuyor. 2 milyon aracın fiyatları 10 bin ila 500 bin lira bandından değişirken ortalama fiyatları ise 40 bin lira civarında. Ikinci el otomoti piyasasının toplam değer büyüklüğü ise 80 milyar lirayı buluyor.


#Otomotiv
9 yıl önce