|

Otomasyon suistimali azalttı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük kapılarında kurulan otomasyon sisteminin suistimalleri azalttığını söyledi. Kapıların artık merkezlerden online izlenebildiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, sistemin bu yıl sonuna kadar bütün gümrük kapılarında devreye alınacağını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:03 - 12/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci; gümrüklerde kurulumu devam eden ve bu yıl tamamlayacakları otomasyon sisteminin detaylarını Yeni Şafak'a anlattı. Gümrük işlemlerinin artık merkezden online izlenebildiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci; yaygınlaştırdıkları otomosyon sisteminin suistimalleri azalttığını ifade etti. Tüfenkci; üzerinde çalıştıkları ve yıl sonuna doğru uygulamaya koyacakları yeni bir çalışmayla firmaların da artık kendi ürünlerinin gümrük geçişlerini online izleyebileceğini vurguladı. Tüfenkci, ihracat ve ithalat işlemlerinde iyi ile kötüyü ayırt etmek için çok titiz davrandıklarına dikkat çekti. Bilgisayar sistemi sayesinde Habur'da, Sarp'ta, İpsala'da ve diğer gümrük kapılarında hangi TIR'ın girdiğini ve hangi gümrük işlemlerine tabi tutulduğunu belirten Bakan Tüfenkci, bu sistem sayesinde personelin kendine çeki düzen verdiğini anlattı.



GÜMRÜKLER KIŞKIRTICI YER

Gümrüklerdeki işlemlerin kamera sistemiyle izlenmesinin büyük bir şeffaflık sağladığını dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Gümrükler doğası gereği çok kışkırtıcı yerler. İnsanları çok baskı altında bırakmamak lazım. Adam, 'bunu geçirsem ne olur bir kerelik' diyor. Ya komşu ya köylü ya hemşehri ya da başka bir bahane buluyor. Fakat ilgili memur izlendiğini bilse, 'Ankara görüyor' veya 'kamera sistemi var' deyip yasadışı işlem yapmaktan çekiniyor” dedi.



GÜMRÜKLERDEN PARAYI ÇEKMELİYİZ

Gümrük kapılarında sıcak parayı devreden çıkarılması gerektiğini de ifade eden Bakan Tüfenkci, “Ödemeleri kredi kartı ve bankalar üzerinden yaptığımız zaman bu suistimalleri önleriz. Aynı zamanda bu otomosyona geçişle beraber iş ve işlem süreçlerini hızlandırırız. Şu anda 19 kapıyı görebiliyoruz zaten. Bütün kapılarda bu yıl sonuna kadar online sisteme geçmiş olacağız. Özellikle antrepolardaki sıkıntıları da elektronik ortama geçerek önlenebilir hale getireceğiz. Zaten son teknolojileri kullanıyoruz. İhalelere de çıktık. Gümrük kapılarının tamamında bu sistemi tamamladığımız zaman ciddi sonuçlar alacağız. Bu sistem, personel üzerinde psikolojiyi olumlu anlamda etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.



72 SAATTE BRÜKSEL'DE OLMALIYIZ

Türkiye'nin Çin ile rekabet edebilmesi için Avrupa'ya yakın olma avantajını iyi kullanması gerektiğini vurguladı. Bakan Tüfenci, şunları kaydetti: “Bugün dünyada en önemli rekabet alanlarından biri de zamanında teslim. İşçiliğimizin ve kalitemizin yanında bizim Çin'e karşı bu avantajımızı da iyi kullanmamız lazım. Avrupalı işletmeler artık depolama maliyetlerinden kurtulmak istiyorlar. İstanbul'daki bir üreticiye siparişi verdiği zaman Türkiye'den yola çıkan bir ürün 72 saat sonra Brüksel'deki mağazasının kapısında olsun istiyor.”



YENİ ŞAFAK MİLLETİN SESİDİR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Yeni Şafak'ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Yönetim Kurulu Üyeleri Nuri Albayrak ve Mustafa Albayrak, Yeni Şafak ve TvNet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül ile Grup CEO'su Ömer Bolat ile görüşen Bakan Tüfenkci; Yeni Şafak'ın milletin sesi olduğunu kaydetti. Tüfenkci, “Bu milletin sesini özgürce duyuran yayın organımıza yapılan saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum.


Bu saldırılarla Yeni Şafak'ı yolundan göre döndürmeyecektir” dedi.







KURALLARA UYANA POZİTİF AYRIMCILIK

Herkesi suçlu gibi görüp muamele yapmalarının mümkün olmadığını anlatan Bakan Tüfenkci, şu bilgileri verdi: “Gümrüklerde bugüne kadar hiç bir riski olmamış insanları özendirmek gerekiyor. Kurallara uygun davranın işleri çok daha çabuk gidiyor. Bununla ilgili birtakım ayrıcalıklı çalışmalarımız var. Tamamen sonuç ve millet odaklı çalışacağız. Adam on sene gümrüklerde işlem yapmış hiç bir sıkıntısı görülmemiş. Böyle firma veya kişileri pozitif ayrıcalık yapıyoruz. Bu doğruya özendirmek olur. Üç kağıtçıya ayrı muamele yapmak lazım. Bu firmaları özendirmemiz lazım ayrıcalıklı bir statü vermemiz lazım. Gümrük beyannamelerinin elektronik ortamda verilmesini sağlayacak bir sistem üzerinde çalıştıklarının bilgisine veren Bakan Tüfenkci, sisteme ilişkin şunları kaydetti: “Avrupa bunu nasıl yapıyorsa biz daha iyisini yapacağız. Avrupa'da insanlar teknolojiye uyuyor. Şimdi bir proje üzerinde çalışıyoruz. Eğer o proje gerçekleşirse insanlar artık beyannamelerin hepsini ofisinde verecek elektronik ortamda.”



Gümrüklerden kimler korkmalı?

Yasalara ve kurallara bağlı kalan hiçbir şirketin Türk gümrüklerinde takılmayacağını bilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, “Türkiye gümrüklerinde kimlerin korkması gerekir gayri yasal işler yapanların korkması gerekir. Orada da güvenliği sağlamamız lazım. Hem sıkı davranacağız hem hızlı olacağız. İhracattı hızlandırmamız lazım. Şimdi hızlı kargo falan sistemini getirdik yaygınlaştırıyoruz. Orada özellikle küçük ihracatçının çok bedeller ödenmeden o malı göndermesini sağlayacak sistemleri oluşturduk. 20 firmaya yetki vermişiz. Bunlar daha kolay basit işlemlerle malları istedikleri pazarlara götürebiliyorlar” dedi.



Evrak sayısını düşürebiliriz

Bakan Tüfenkci, gümrüklerin birçok bakanlığın denetici bulundurmasının da büyük bir dezavantaj olduğunu vurguladı. “Gümlükler sadece bizim bakanlığın uygulamalarıyla hızlanacak bir hızda değil” diyen Tüfenkci, bu konuyu bakanlar kurulunda gündeme getirdiğini ve ilgili bakanlıkların bilgi ve belgelerini elektronik bir ortak havuza aktarılmasından yana olduklarını anlattı. Kendi bakanlığını ilgilendiren evrakların sayısını düşürmek için çalışma başlattığını da anlatan Tüfenkci, “Talimat verdim. Gümrük ve ticaretle ilgili bana bir liste yapın bu elzem olandan mutlaka kurtulması gerekiyor. Ne işe yaradığını birçok uygulayıcı da bilmiyor. Mesela 35 evrak yerine 15 evrak düşünebiliriz” dedi.







#Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
#açıklama
#Yeni Şafak
8 yıl önce