|

Otomotivciler Rusya’ya GAZladı

Otomotiv sektörü, yılın 10 ayında, uzak yakın ayrımı gözetmeden ihracat yaptığı ülke sayısını 180’e çıkardı. Sektör temsilcileri, son olarak hedef pazar olan Rusya'nın en büyük ticari araç üreticisi GAZ ile işbirliği hazırlığında.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:47 - 23/11/2014 Pazar
Diğer
İhracatın lokomotifi konumundaki otomotiv sektörü, yılın 10 ayında, uzak yakın, zengin fakir ayrımı gözetmeden ihracat yaptığı ülke sayısını 180’e çıkardı. Toplam ihracatının yüzde 73,83’ünü AB ülkelerinden elde eden sektör, Uganda’dan Tanzanya’ya, Mozambik’tan Papua Yeni Gine’ye ürünlerini sattı. Küresel parazarda ayak basmadık yer bırakmayan sektör temsilcileri son olarak yönünü ekonomik yaptırımlarla boğuşan Rusya’ya çevirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonuyla, Ekonomi Bakanlığı başkanlığındaki heyet, Rusya Federasyonu’nun en büyük ticari araç üreticisi GAZ’ı ziyaret ederek, ikili görüşmelerde bulundu.

SANAYİMİZ YATIRIM YAPIYOR

 OİB Başkanı Orhan Sabuncu, hedef pazar Rusya Federasyonu’na yönelik marka bazlı ilişkileri geliştirmek adına önemli bir adım attıklarına dikkati çekti. Son yıllarda Avrupa’nın gelişmekte olan en önemli pazarları arasında yer alan ve birçok küresel markanın fırsat kolladığı Rusya Federasyonu’na yönelik temaslarını artırarak sürdürdüklerini vurgulayan Sabuncu, “Birçok tedarik sanayi markamız burada yatırım yaptı. Önümüzdeki dönemde birçok Türk firmasının burada yatırım yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 18 Türk otomotiv tedarik sanayi temsilcisi GAZ Başkanı Vadim Sorokin ile biraraya geldi. Başkan Sorokin, Türk tedarikçilerden oldukça memnun olduklarını dile getirdi. 

ÖRNEK OLDUK

Sorokin, “Türk otomotiv endüstrisi, Rusya için örnek teşkil ediyor. Bu nedenle Sakarya’da da yatırım gerçekleştirdik. Hafif ticari araç, otobüs, kamyon ve binek araçların yanı sıra 2015’te traktör konusunda da atılımlarda bulunmayı planlıyoruz” diyerek, Türk otomotiv endüstrisinin tecrübesinden yararlanmak istediklerini dile getirdi.

180 ülkeye oto ihracı

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kayıtlarına  göre, Türk otomotiv sektörü, ocak-ekim döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 180 ülkeye ve 14 serbest bölgeye dış satım gerçekleştirdi. Bu dönemde, 18 milyar 642 milyon 982 bin dolarlık ihracatın 13 milyar 764 milyon 341 bin dolarlık bölümünü  AB ülkelerine gerçekleştirdi. 

#otomotiv
#ihracat
#Rusya
9 yıl önce