|

PETKİM'e rekor fiyat: 2 milyar 50 milyon dolar

Petkim Petrokimya Holding'in yüzde 51 hissesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi.

Anka
00:00 - 5/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 11:16 - 5/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
PETKİM'e rekor fiyat: 2 milyar 50 milyon dolar
PETKİM'e rekor fiyat: 2 milyar 50 milyon dolar







Petkim Petrokimya Holding'in yüzde 51 hissesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi. Grup, 14 tur süren ihalede yedi şirketi geride bırakarak, Petkim'i almaya hak kazandı.



Petkim'in sermayesindeki, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) ait yüzde 33 oranındaki B grubu hisse ve yüzde 11 oranındaki A grubu hisse ile Emekli Sandığı'na ait yüzde 7 oranındaki B grubu hisse olmak üzere toplam yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirme ihalesi Ankara'da gerçekleştirildi. ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter'in ihale komisyonu başkanı olduğu nihai pazarlık görüşmesine; Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Zorlu Holding A.Ş., Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu, Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu, Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş., Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu katıldı.


İHALE 1.05 MİLYAR DOLARDAN AÇILDI

İhalenin kapalı zarfla yapılan ilk yazılı elemesiz turunda en yüksek teklif 1 milyar 50 milyon dolar oldu. Bunun ardından elemeli yazılı turlara geçildi. Bu turda en düşük teklifi veren Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi. Bu turun en yüksek teklifi de 1 milyar 439 milyon dolar oldu. Üçüncü turda, en düşük teklifi veren Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu elenirken, en yüksek teklif 1 milyar 550 milyon dolara çıktı. Dördüncü turda, en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu elendi.


AÇIK ARTIRMA 1.68 MİLYAR DOLAR İLE BAŞLADI

Ardından ihalede açık artırmaya geçildi. İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter, açık artırma başlangıç fiyatını 1 milyar 680 milyon dolar, en az artırma miktarını belirleyen açık artırma aralığını 5 milyon dolar olarak açıkladı. Açık artırmanın ilk turunda Zorlu Holding 1 milyar 685 milyon dolar, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu 1 milyar 690 milyon dolar, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu 1 milyar 695 milyon dolar, Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu 1 milyar 720 milyon dolar teklif etti. Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu ise mola istedi. Grup molanın ardından 1 milyar 725 milyon dolar teklifinde bulundu.




Açık artırmanın ikinci turunda Zorlu Holding 1 milyar 730 milyon dolar verdi. Ardından teklifi sorulan Çalık-IOCL mola istedi. Grup molanın ardından 1 milyar 740 milyon dolar teklif etti. Ardından TransCentralAsia 1 milyar 755, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 780, Carmel-Limak 1 milyar 785 milyon dolara çıktı.


CARMEL-LİMAK ÜÇ, ZORLU BEŞİNCİ TURDA ÇEKİLDİ

Üçüncü turda Zorlu Holding 1 milyar 790 milyon, Çalık-IOCL 1 milyar 795 milyon, TransCentralAsia 1 milyar 800 milyon, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 825 milyon tekelf verirken;

Carmel-Limak ihaleden çekildi.

Açık artırmanın dördüncü turunda, Zorlu Holding mola aldı. Ardından teklifi 1 milyar 830 milyon dolara çıkardı. Çalık-IOCL 1 milyar 835,- milyon, TransCentralAsia 1 milyar 840 milyon, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 870 milyon dolar teklifinde bulundu.

Açık artırmanın beşinci turunda Zorlu Holding ihaleden çekildiğini açıkladı. Bu turda, Çalık-IOCL 1 milyar 875 milyon, TransCentralAsia 1 milyar 880 milyon, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 900 milyon dolar teklif etti.


ALTINCI TURDA İKİ GRUP KALDI

Açık artırmanın altıncı turunda Çalık-IOCL ihaleden çekildi. Böylece geriye iki alıcı kaldı. Teklifi, TransCentralAsia 1 milyar 905 milyon, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 940 milyon dolara çıkardı.

Yerinci turda TransCentralAsia 1 milyar 945 milyon, Socar&Turcas-Injaz 1 milyar 960 milyon dolara çekti.


2 MİLYAR DOLAR SEKİZİNCİ TURDA YAKALANDI


Açık artırmanın sekizinci turunda TransCentralAsia 1 milyar 965 milyon, Socar&Turcas-Injaz 2 milyar dolar verdi. Dokuzuncu turda teklif TransCentralAsia tarafından 2 milyar 20 milyon dolara çekilirken, Socar&Turcas-Injaz mola istedi. Grup molanın ardından 2 milyar 40 milyon dolar verdi.


10'UNCU TURDA BİTTİ



Açık artırmanın 10'uncu turunda TransCentralAsia teklifi 2 milyar 50 milyon dolara çıkarınca Socar&Turcas-Injaz ihaleden çekildi. İhale Komisyonu Başkanı İlter, TransCentralAsia'dan teklifini tekrar yükseltmesini istedi. İhalede tek kalan şirket ise zaten rakamın çok yükseldiğini belirterek 2 milyar 50 milyon dolarda kaldı. Böylece Pektim, söz konusu rakama TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nun oldu.

Bundan sonraki süreçte İhale Komisyonu ihale sonucu için karar alacak. Ardından devre izin vermesi için Rekabet Kurulu'na başvurulacak. Rekabet Kurulu onayının ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkarılacak. ÖYK kararında, ihalenin hangi bedelle kime satılacağı ve gerekli ödemenin yapılarak devrin gerçekleştirilmesi için ne kadar süre bulunduğu noktaları kayıt altına alınacak. En yüksek bedeli veren şirketin zamanında ödeme yapmaması durumunda devir için diğer tekliflere geçilebileceği belirtilecek. Sıraya en yüksek kaç teklifin gireceği ise, değer-tespit rakamını geçen teklifler göz önüne bulundurularak ÖİB tarafından belirlenecek.


ÖZELLEŞTİRME 20 YIL SÜRDÜ

Petkim 11 Eylül 1987'de özelleştirme kapsamına alındı. İhale süreci ise 20 Ocak 2003 tarihinde yayımlanan ilan ile başladı. Son teklif verme tarihi olan 2 Nisan 2003'de 5 yatırımcıdan teklif alınmıştır. 6 Haziran 2003 tarihinde yapılan ihaleyi Uzan Grubu'nun sahibi bulunduğu Standart Kimya kazandı. Ancak, kuruluşlarına el konulması sürecine giren Uzanların şirketi Standart Kimya, süresi içinde gerekli ödemeyi yapmadığı için ihale iptal edildi.

Petkim'in yüzde 88.86'sına tekabül eden ÖİB hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 26 Ağustos 2003 tarihinde yeniden ihaleye çıkıldı. Son teklif verme tarihi 30 Ocak 2004'de yeterli teklif verilmediği için ihale iptal edildi.

Nisan 2005 tarihinde Petkim'in sermayesindeki yüzde 34.5 oranındaki hissesi halka arz edildi. 267 milyon dolar gelir elde edildi.

Son olarak, kalan yüzde 51 hisse için blok satış ihalesine çıkıldı. 18 şirketin önyeterlilik aldığı ihalede son teklif verme tarihi olan 25 Haziran'da 8 teklif alındı.


























PETKİM'İN İŞLEM SIRASI KAPATILDI


Öte yandan PETKİM Petrokimya Holding A. Ş. hissesenetlerinin işlem sırası bugün yapılacak özelleştirme ihalesi nedeniyle geçici olarak kapatıldı.



Borsa'dan yapılan duyuruda, Ulusal Pazar'da işlem görmekte olan PETKİMPetrokimya Holding A. Ş. (PETKİM) hisse senetlerinin sırası, bugünyapılacak olan özelleştirme ihalesi nedeniyle hisse Senetleri PiyasasıYönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca bugün 1. seans öncesinde geçiciolarak işleme kapatıldığı belirtildi.




Duyuruda, işlem sırasının, ihale sonucunun İMKB'ye ulaştırılıp kamuya duyurulmasının ardından yeniden işleme açılacağı kaydedildi.




Haberin ayrıntıları sürüyor...













17 yıl önce