|

Petrol aramada devrim

Aa
00:00 - 28/12/2009 понедельник
Güncelleme: 22:27 - 27/12/2009 воскресенье
Yeni Şafak
Petrol aramada devrim
Petrol aramada devrim

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliği ile Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, 2 Ocak 2010 tarihinde törenle İstanbul Boğazı'ndan geçecek. Platformun Boğaz köprülerinden geçişi sırasında tören düzenlenecek. Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek olan törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Petroblas yetkilileri ve basın mensupları katılacak. Leiv Eiriksson'un 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kesilmişti. Sinop açıklarına demirleyecek olan platform 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek. Platform, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacak. Operasyonun günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak.


5 yıl kalacak

Platformun kurulduğu bölgede TPAO'ya ait ruhsat sahalarında 7 ayrı sondaj yapılması planlanıyor. Sondaj sonucunda petrole ulaşılması durumunda kuyu beton ile kaplanacak ve üretim çalışmalarına başlanacak.

TPAO yetkilileri, platformun 5 yıl kadar Karadeniz'de bulunacağına dikkat çekerken, gelişmelerden de umutlu olduklarını belirttiler. Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara dayanılarak Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.




14 лет назад