|

Petrol düştü yatırımcının gözü Türkiye’de

Azalan petrol fiyatları Türkiye’yi fırsat kapısı yaptı. Yabancı ekonomistler yatırım çağrıları yapıyor. Uzmanlara göre Türkiye en olumlu etkilenecek ülkelerden biri. Azalan cari açık ile Türkiye'de yatırım fırsatları adeta zirve yapacak.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:01 - 16/12/2014 Salı
Diğer
Uluslararası ekonomistler ve fon yöneticileri, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün, Türkiye’nin cari açığı üzerindeki baskıyı azaltması sebebiyle yatırım ortamını olumlu etkileyebileceği görüşünde birleşti. Soruları yanıtlayan UBS Makro Araştırmalar ve EMEA Bölgesi Başekonomisti Gyorgy Kovacs, alternatif makro senaryoda petrol fiyatlarının 80-85 dolar seviyelerinde kalacağı düşünüldüğünde Türkiye’nin makro konumu ve piyasa performansının daha iyi görüneceğini vurguladı.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ                   BÜYÜMEYİ  ARTTIRIYOR

Petrol fiyatlarında 15 dolarlık kalıcı bir düşüşün, büyümeyi 0,4 puan artırıp, enflasyonu ise 0,4 puan aşağı çekeceğini dile getiren Kovacs, bunun da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na faiz oranlarını azaltma imkanı tanıyacağını kaydetti.

EN ÇOK TÜRKİYE’YE YARAYACAK

Londra’da faaliyet gösteren Capital Economics’in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jacksons ise Türkiye’nin petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok yararlanacak ülkelerden biri olarak göründüğünü söyledi. Türkiye’nin mevcut makro ekonomik göstergeler dikkate alındığında olası şoklara daha dayanıklı bir görünüm sergilediğini belirten Jacksons, “Türkiye,  ABD’deki olası faiz artırımının etkilerine karşı birkaç ay öncesine oranla daha iyi durumda” dedi.

Türkiye için ne dediler?

BlackRock:
Avrupa’nın en iyi performansını gösteren BIST’in ivmesini devam ettirecek

Paul Rawkins:
Türkiye için düşük petrol fiyatları bazı şeyleri kolaylaştırıyor 

Muhammed El-Erian:
Azalan enerji ithalat maliyetine ek olarak, düşük fiyatlar Türkiye’nin ödemeler dengesine faydalı bir etki oluşturacaktır.

Tim Ash:
Yılın ikinci yarısından itibaren birçok yatırımcının Rusya satarken Türkiye almakla ilgileniyor. Önümüzdeki yıl Türkiye’nin performansına dair daha yapıcı duruşumu sürdürmeye devam ediyorum.
#Gyorgy Kovacs
#Merkez Bankası
#William Jacksons
9 yıl önce