|

Petrol eridi Ruble verelim

Petrol gelirleri eriyen Rusya’ya ihracatı yarı yarıya azalan hazır giyimciler TL-Ruble silahına sarıldı. Rusya’dan alınan 30 milyar dolarlık petrol ithalatının yüzde 10’luk kısmının Ruble ile yapılabileceğini söyleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, “Bu kadarlık Ruble için Merkez Bankası da aylık sabit kur versin. Ruble kısmında 3-4 milyar dolarlık işlem hacmi oluştururuz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 21:32 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Rusya’da petrol gelirlerinin erimesiyle Ruble’deki değer kaybı, hazır giyim ihracatçılarını da zora soktu. Siparişlerde iptaller yaşadıklarını söyleyen Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu zor dönemin atlatılması için TL-Ruble ile ticaretin artırılması için merkez bankalarının devreye girmesini istedi. Türkiye’nin Rusya’dan yılda 30 milyar dolarlık petrol ve petrol ürünleri ithal ettiğine işaret eden İHKİB Başkanı Tanrıverdi, “Bu rakamın yüzde 10’unu rubleyle ithal edebiliriz. Merkez Bankası bu kadarlık Ruble için Türk firmalarına aylık sabit kur versin. Böylelikle sadece Ruble kısmında en az 3-4 milyar dolarlık bir işlem hacmi oluşturuluyor. Merkez Bankası taşın altına elini koyarsa çok ciddi bir iş hacmi yakalarız” önerisinde bulundu. 

TERCİHLİ TİCARET YAPALIM

Türk hazır giyim ihracatçıları, ticaretin artırılması için Moskova’da “Collection Premiere Moscow” fuarı düzenledi. Ardından Rusya’nın ünlü gazetesi Komsomolskaya Pravda’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHKİB Başkanı Tanrıverdi, gıdadan sonra ortalama bir Rusya vatandaşının, gelirinin yüzde 15’ini giyim ve aksesuar için harcadığını söyledi. Rusya’da her yıl 30 milyar doların üzerinde toplam perakende giyim satışı gerçekleştiğini, Türkiye’nin bu ülkeye 2014’te 351 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatı yaptığına işaret eden Tanrıverdi, “Bu pazarı kaybetmemek için TL-Ruble ile ticareti artırıcı önlemler almamız gerekiyor. Ayrıca tercihli ticaret anlaşması imzalanmasını da bekliyoruz. Hedefimiz, Türkiye ile Rusya arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin tarafından konulan, 32 milyar dolar dış ticaret hedefini 2023’e kadar 100 milyar doların üzerine çıkartabilmek” dedi. 

SİPARİŞ İPTALLERİ PAZARI DÜŞÜRDÜ

Ruble’deki değer kaybının pazarı nasıl etkilediğine ilişkin bir soru üzerine Hikmet Tanrıverdi, “Pazar yarı yarıya düştü diyebilirim, firmalarımız hala burada ruble ile çok fazla fiyat koymadan mal satıyorlar” dedi. Ruble’deki değer kaybıyla, Ocak ayı itibariyle Rusya’ya ihracatın düştüğünü vurgulayan Tanrıverdi, “Bu düşüşler ciddi düşüşler. Bu kadar volatilitenin olduğu bir ortamda birçok firma siparişlerini almadı, iptal etti” yanıtını verdi. Avrupalıların Rus firmalardan, bu sıkıntılı ortamda daha çok ön avans istediğini söyleyen Tanrıverdi, “Avrupalıların fiyatları çok pahalı olduğu için Türk stantlarına geliyorlar. Biz geçmişte de sipariş aldığımızda yüzde 20 ile 30 arası avans alıyorduk. Bugün yüzde 20 alıyoruz veya hiç almıyoruz. O yüzden bundan sonraki dönemde Rus firmaları, daha çok Türk tercih edecektir” dedi.

Merkez bankaları elini taşın altına koymalı

Bu zor dönemin atlatılması için TL-Ruble ticaretinin artırılmasını isteyen Tanrıverdi, şunları söyledi: “Geçen yıl 1 milyar dolarlık TL-Ruble ticareti olmuş.  Biz, Rusya’dan 30 milyar dolara yakın petrol ve petrol ürünleri alıyoruz. Bizim talebimiz, bunun yüzde 10’unun Ruble ile ödenmesi. Türk merkez bankasının da bu kadarlık Ruble için Türk firmalarına aylık sabit kur vermesi. Böylece sadece Ruble kısmında en az 3-4 milyar dolarlık bir işlem hacmi oluşturulacağını düşünüyoruz. Böylelikle firmalar, bu inişli-çıkışlı dönemde korumuş olacak. Rus tüketici de böyle inişli çıkışlı fiyatlarla karşılaşmamış olacak. Burada iki merkez bankasının da elini taşın altına koyması gerekiyor.”

HALKBANK, GARANTİ TL-RUBLE’YE ARACILIK EDİYOR

Türkiye ile Libya arasında yerel para birimleri ile 15 yıl önce benzer bir işlemin yapıldığına işaret eden İHKİB Başkanı Tanrıverdi,  “Paramız kalmış, hesap kapanmamış. O nedenle yapmak istemiyorlar. Ancak merkez bankaları elini taşın altına koymalı veya Eximbank bu rolü üstlenebilir. Petrol ödemesini Eximbank yapabilir. Eximbank üzerinde Enerji Bakanlığı ya da BOTAŞ ödeyebilir.  Bizim başladığımız 2009 yılında TL-Ruble ticareti 200-300 milyon dolardı. TL-Ruble işleminde aracılığı Garanti Bankası, Fibabank, Halkbank hala yapıyor” diye konuştu. 

Türk yatırımcıdan Rusya'da 100 bin kişiye istihdam

Rusya’da 100’e yakın markanın 5 bin civarında mağazası bulunduğunu açıklayan Hikmet Tanrıverdi,  bu markaların fiyatları satın alınabilir segmentte tutup, uygun fiyatta giyinme imkanı sunduğunu söyledi. 

Rus-Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ise Rusya’da Türk markaların bine yakın noktada satış yaptığını, yatırımların 12.5 milyar dolar olduğunu ve Türk yatırımcıların Rusya’da 100 bin kişiye de istihdam sağladığını açıkladı.

150 bin Rus gelin aldık krizden birlikte çıkarız

Türkiye ile Rusya’nın ticari ilişkiler dışında yapılan evliliklerle de sağlamlaştığına dikkat çeken Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyüpkara, “Bizler tam 27 yıldır Ruslarla birlikteyiz. Geçmişimizde ve geleceğimizde çok ortak noktalarimiz var. İki ülke arasında 150 bin evlilik yapılmış. Yani bizler akrabayız. Burada Rusya’da anneanneler, Türkiye’de babaanneler var. Bu krizden hep beraber çıkacağız” diye konuştu.

#Rusya
#Ruble
#Hikmet Tanrıverdi
9 yıl önce