|

Piyasalar onu izliyor

Küresel piyasalarda, özellikle gelişen ülke varlıklarının Rusya tedirginliği ile sert satış baskısı altında kalmasının ardından, bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ve Rusya ile ilgili gelişmelerin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Yeni Şafak
09:52 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:56 - 17/12/2014 Çarşamba
AA

Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 650 baz puan artırmasına karşın Rusya varlıklarındaki sert değer kayıplarını engelleyememesi, dün diğer gelişen ülkelerle birlikte yurt içi piyasaları da olumsuz etkilemeye devam etti. 


Rusya'da dolar/ruble paritesi, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 79,52'yi gördükten sonra günü 68'in hemen altında tamamlarken, Rusya borsasında hisse senetleri ortalama yüzde 12,41 değer kaybetti. Bugün Rusya hükümetinin piyasalardaki aşırı oynaklığı önlemek için adım atacağı açıklamalarına karşın uluslararası piyasada dolar/ruble paritesi 70 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.


Analistler, düşen petrol fiyatları ve hızla değer kaybeden rublenin Rusya ekonomisinde tüm küresel ekonomiyi etkileyecek bir olumsuzluk oluşturabileceği yorumlarının başta gelişen ülkeler olmak üzere küresel piyasaları negatif etkilediğini belirterek, Rusya’dan gelecek haber ve açıklamalar ile doların seyrinde belirleyici olması bakımında ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının da takip edileceğini kaydediyor.


ABD'de bugün açıklanacak Fed kararları öncesinde dün Dow Jones endeksi yüzde 0,65, S&P 500 endeksi yüzde 0,85 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,24 değer kaybetti. 


Avrupa tarafında ise özellikle Almanya'da beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin ardından avro/dolar paritesi 1,2434'den 1,2570'e kadar yükseldi, pay piyasaları ise yüzde 2'yi aşan yükselişler kaydetti.


Yurt içinde, Rusya tedirginliği ile döviz kurları ve faizlerdeki yükseliş dikkati çekerken, BIST 100 endeksi de banka payları öncülüğünde yatırımcısına yüzde 4,36 kaybettirdi. Dün dolar/TL ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,4126'yı gördükten sonra günü 2,3621'den tamamladı. Bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,37'den alıcı bulan dolar/TL'nin Rusya'daki gelişmeler ve akşam saatlerinde açıklanacak Fed kararları öncesinde ABD'de açıklanacak verilerle yön bulması bekleniyor.


Analistler, Fed'in karar metninde bulunan "faizlerin kayda değer bir süre düşük kalacağı" söyleminin değiştirilip değiştirilmeyeceği ve Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının takip edileceğini ifade ederek, döviz kurlarındaki volatilitenin pay piyasaları üzerinde de belirleyici olacağını tahmin ediyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, BoE toplantı tutanakları


11.30 İngiltere, kasım dönemi işsizlik oranı 


12.00 Avro Bölgesi, kasım ayı TÜFE 


15.30 ABD, kasım ayı TÜFE 

21.00 ABD, Fed kararı

#piyasalar
#Rusya Merkez Bankası
#ABD Merkez Bankası
#rusya
9 yıl önce