|

Plansız alışverişe dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, plansız alışverişin tüketicilerin bütçesini zorladığını belirterek "Tüketiciler, ramazan veya bayram alışverişine çıkmadan önce evin ve kendisinin temel ihtiyaçlarını içeren bir liste hazırlamalı" dedi.

Yeni Şafak
14:16 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 11:18 - 7/07/2015 Salı
AA

Çakar, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşların diğer aylara göre daha yoğun alışveriş yapmaya başladığını söyledi.



Ramazan ayında fiyat anlamında istismarlar yaşanabildiğini ifade eden Çakar, talebin çok olmasından dolayı sağlıksız gıda maddelerinin de piyasaya çıkabildiğini dile getirdi.



Çakar, Ramazan Bayramı öncesinde yapılacak alışverişin daha önceden tanınan ve güvenilir merkezlerden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bazı şirketler gereksiz tüketime yönlendirmek için de birtakım çalışmalar yapıyor. Tüketicilerin buna kanmaması lazım. İster şekerleme ister başka gıdalar olsun tüketicilerin hazır gıdalara yönelmemesi gerekli" diye konuştu.



Ramazan ayında aç karnına alışveriş yapılmaması uyarısında bulunan Çakar, şunları kaydetti:



"Aç karnına alışverişe çıkan insanlar karar vermekte hızlı davranıyor. Normalin üzerinde tüketim maddesi kontrolsüz olarak arabalara konuluyor. Tüketiciler, ramazan için ya da bayram alışverişine çıkmadan önce temel ihtiyaçlarını içeren bir liste hazırlamalı, aksi takdirde bütçesini zorlayan faturalar insanlar için sıkıntıya yol açıyor. Temel ihtiyaçlar insanların kazancı ölçüsünde belirlenmeli. Bu anlamda alışveriş öncesi evde planlama yapılması çok önemlidir."



Çakar, şekerli ve unlu gıda maddeleri almak yerine doğal ürünlerden hazırlanan yiyeceklerin tercih edilmesinin önemine değinerek, gıda konusunda sorgulayıcı olunması gerektiğini kaydetti.

#alışveriş listesi
#ramazan ayı
#plansız alışveriş
#Ramazan Bayramı
9 yıl önce