|

Potansiyelimiz daha fazla

Yeni Şafak
04:00 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:48 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı ve uluslararası ekonomi uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, “Yüzde 3 ve civarında bir büyüme oranı, Türkiye ekonomisinin sahip olduğu potansiyelin çok gerisinde ve 2023 hedefleri ile OVP (Orta Vadeli Program) gibi ortaya koyulmuş temel makro hedefler açısından da yüzde 3 büyüme yetmez" dedi.



TARIM ETKİLEDİ


İhracat kaynaklı büyümenin 2014'te önemli olduğunu, inşaatta nisbi bir yavaşlama görüldüğünü ama sektörün yine de büyümeye önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Bayraktutan, düşük büyüme performansındaki temel faktörlerin ise iç tüketim harcamalarında ve tarımsal üretimde yaşanan düşüş olduğunu kaydetti.



BÜYÜME YETERLİ DEĞİL


Prof. Dr. Bayraktutan, büyüme rakamlarının, beklentilerin altında kalsa bile gelişen piyasalar ortalaması civarında olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye, çok yüksek oranlı büyüme performansı olan Çin dahil olmak üzere Uzakdoğu ülkelerini bir kenara bırakırsanız benzer konumdaki ülkelerle karşılaştırılabilir bir büyüme ortaya koyuyor. Fakat 2023 hedefleri ile OVP gibi ortaya konmuş temel makro hedefler açısından bu bizim için yeterli değil" diye konuştu.



Doların değer kazanması milli geliri etkiledi


Prof. Dr. Bayraktutan, döviz piyasalarında yaşanan oynaklık neticesinde Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında değer kaybetmesi sonucu milli gelirin dolar bazında bir önceki yıla göre daha düşük bir değere tekabül ettiğini dile getirerek, “Bir yandan gelir artışı var ama gelir artışından daha fazla TL'nin değer kaybı var. Dolar kurundaki yükselme dolara çevrilmiş fert başı gelirin bir önceki yıldan daha düşük düzeye gerilemesine neden olmuş durumda" diye konuştu.



#Kocaeli Üniversitesi
#Yusuf Bayraktutan
#Orta Vadeli Program
9 yıl önce