|

'Prime göre değil, yaşa göre emekli olunacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Milletvekili İzzet Çelik'in pirim günü eksik olanların borçlandırılmasını öngören teklifini değerlendirdi. Çelik, “15 yaşında işe başlayan insanların 40 yaşında emekliliği söz konusu olabilecektir. Türkiye'nin geçmişte yaptığı yanlışlara geri döndürmemeli. O yanlışlar Türkiye'nin 30 yılını aldı.” dedi.

Cihan
00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 16:31 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
'Prime göre değil, yaşa göre emekli olunacak'
'Prime göre değil, yaşa göre emekli olunacak'

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, geçtiğimiz günlerde sigortalılığına ara verenlerin eksik prim günlerini borçlanarak kapatmalarına imkan tanıyan kanun teklifi vermişti. Memur-Sen Bursa Temsilciliği'ni ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, gazeteciler bu teklifi sordu. Sosyal güvenlik reformunun yaş üzerine bina edildiğini kaydeden Bakan Çelik, şöyle devam etti:


“Aslında bunun ilk uygulamalarını rahmetli Ecevit döneminde atıldı. Bu yaş merkezli bir düzenleme ve prim gün sayısı değil, eğer ifade ettiğiniz gibi prim gün sayısına dayandırırsak, 15 gün yaşında işe başlayan insanların 40 yaşında emekliliği söz konusu olabilecektir. Türkiye'nin geçmişte yaptığı yanlışlara geri döndürmemeli. O yanlışlar Türkiye'nin 30 yılını aldı. 1991-1992'deki yanlış adımların sonucudur. Kaldı ki ana muhalefet milletvekili bence dikkatli olsaydı iyi olurdu. O dönemde reform çıkarken ben de Sosyal Güvenlik Bakanıydım. O reform Meclis'ten geçtikten sonra CHP doğru bir düzenleme olduğunu ifade etti. Dolayısıyla reformun ana ayağını kabul edip daha sonra bunu da bozalım demek ilkesel olarak doğru değildir. Arkadaşın araştırma yapmasını isterim.”

12 yıl önce