|

Pürüzler giderilirken fon istediklerini de almış oldu

Kriz sürecinde uygulanan reel sektörü canlandırmaya dönük adımlar nedeniyle IMF'le görüşmeler zaman zaman sekteye uğramıştı. IMF temsilcileri yürütülen pazarlıklarda özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özerkliği ile bütçe açığının azaltılmasını dile getiriyordu.

Ankara
00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 31/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Pürüzler giderilirken fon istediklerini de almış o
Pürüzler giderilirken fon istediklerini de almış o

IMF ile yürütülen pazarlıklarda, özellikle IMF Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özerkliği ile bütçe açığının azaltılmasını dile getiriyordu. Kriz sürecinde uygulanan teşvikler ve reel sektörü canlandırmaya dönük adımlar nedeniyle IMF'le görüşmeler zaman zaman kesintiye uğramıştı. Aslında IMF'le anlaşmanın sinyali Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika çıkarması sırasında gelmişti. Ağır siyasi gündemin gölgesinde kalan ziyaretin ekonomiyle ilgili bölümünde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF yetkilileri ile bir araya gelmişti. Bakan Babacan, IMF'le görüşmelerin olumlu geçtiğini açıklamıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan da "IMF'de gelişmeler olumlu istikamette devam ediyor" demişti.

DÜNYA 'DESTEK' DİYOR

IMF ve Dünya Bankası başta olmak üzere birçok kurum krizden çıkış için henüz erken olduğunu ve ekonomiye desteklerin sürmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin zaten durgun olan bir piyasa ortamında zamlara yönelmesi doğru bir adım olarak görülmüyor.

Benzer bir uyarı da bugün IMF Avrupa Bölüm Başkanı Marek Belka'dan geldi. Avrupa'da ılımlı ekonomik uyaranların toparlanma istikrara kavuşuncaya kadar 2010 yılında da sürdürülmesine ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

DIŞ TİCARETİ VURACAK

IMF'yle anlaşmanın tamamlandığının duyurulmasıyla birlikte piyasada da hava değişmeye başladı. İhracat rakamları, son üç ayda zig zag yapmadan yükseliş trendinde olan dolar kuru ile paralel hareket etmişti. Dolar kuru ekim ayında ortalama 1.46'larda, kasım ayında 1.49, aralık ayında da 1.50'lerde iken, ihracat rakamları da ekimde yüzde 3.9 artışla 10.1 milyar lira, kasımda yüzde 1.54 artışla 8.8 milyar lira olmuştu. İhracatın Aralık ayında da 9 milyar lirayı aşması bekleniyor. Kurların yatay bir seyir izlemesiyle rahat bir nefes alan ve yeniden yükseliş trendine geçen ihracat için IMF'le anlaşma haberleri ile birlikte döviz kurlarının düşmesi sıkıntılı bir sürecin habercisi oldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir ihracatçı birliğinin başkanı ise, "IMF'le anlaşarak krizi artırıyorlar" dedi.


Fiyat artışı 'onlar'la geliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, IMF ile anlaşma ihtimalinin arttığı her dönemde zamların ardarda geldiğini bildirdi. Palandöken, akaryakıt zammı başta olmak üzere en çok tüketilen ürünlere yapılan ÖTV artışının diğer sektörlere de yansıyarak hayat pahalılığını arttıracağını belirtti. Palandöken, “Taşımacılıktan, sanayi üretimine kadar her alanda zamdan etkilenmeyecek sektör yok. Zaten daralmış bir piyasa, bu kadar yüksek fiyat artışını kaldıramaz. Mutlaka bu zamlar geri alınmalı' diye konuştu.



14 yıl önce