|

Putin 'Güney Akım' için konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Akım Projesi ile Rus gazının Avrupa'ya güvenli bir biçimde ulaşacağını söyledi.

Aa
00:00 - 7/12/2012 Cuma
Güncelleme: 23:53 - 7/12/2012 Cuma
Yeni Şafak
Putin 'Güney Akım' için konuştu
Putin 'Güney Akım' için konuştu

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Anapa şehrinde gerçekleştirilen Güney Akım Projesi'nin temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Putin, 'Bugün Rusya ve Avrupa için çok önemli olan bir projenin ilk adımlarını atıyoruz. Güney Akım ile Rus gazı Avrupa'ya daha güvenli bir biçimde ulaşacak' dedi.

Projenin, birçok yabancı ortağı olması sebebiyle uluslararası olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Putin, Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya, Macaristan, İtalya ve Hırvatistan topraklarından geçecek bu projeyle ülkeler arasındaki işbirliğinin de artacağını kaydetti.

Güney Akım'ın çevreye zarar vereceği yönündeki eleştirilere karşı çıkan Putin, 'Proje kesinlikle çevreye zarar vermeyecek' ifadesini kullandı.

Projenin temel atma törenine Türkiye'den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.

Bakan Yıldız: 'Bu, alternatif bir yoldur ancak bu konuyu ileriki dönemde değerlendireceğiz'

Bu arada, gerçekleştirilen seremonide yabancı katılımcılarla birlikte aynı karede yer alan Yıldız, projenin bölgeye, ortak ülkelere ve Avrupa'ya hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'nin ileriki yıllarda Güney Akım'dan gaz temin etme ihtimalini de değerlendiren Yıldız, 'Elbette alternatif bir yoldur ancak bu konuyu ileriki dönemde değerlendireceğiz. Şu an bunları konuşmak için erken' diye konuştu.

Karadeniz'in altından döşenecek boru hattı ile Rus gazını doğrudan Avrupa'ya ulaştıracak bu proje için, Türkiye de ekonomik sahasının kullanılmasına izin vermişti. 


11 yıl önce