|

Rekor taahhüt

2015 yılı enflasyonunun orta noktasını % 5,5 olarak öngören Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün” dedi. Başçı, 4 Şubat’ta faiz indirimi olabileceği sinyalini de verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:18 - 27/01/2015 Salı
Diğer
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunun gerçekleşebileceğini söyledi. Yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında enflasyon tahminlerini açıklayan Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını belirten Başçı, “O nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattık. İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor” dedi.

PETROL FİYATLARI ETKİLİ OLDU

Gerileyen petrol fiyatlarının enflasyondaki düşüş sürecini desteklemesiyle enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme yaşandığını belirten Başçı, bunun yanında emtia fiyatlarındaki düşüşün temelde enflasyon ve dış denge açısından ekonomiyi olumlu etkileyecek olması ve para politikasındaki sıkı duruşlarının, küresel oynaklıkların Türkiye’ye olumsuz yansımalarını sınırladığını anlattı. 

TARIM BÜYÜMEYİ DESTEKLER

Merkez Başkanı Başkanı Başçı, yılın ilk çeyreğinde tüketici enflasyonunda belirgin bir iyileşme olacağını ve enflasyonun yılın ortalarında hedefle uyumlu seviyelere gerileyeceğini öngördüklerini belirtti. Bu yıl iç talebin ılımlı şekilde toparlanmasını, dış talebin ise zayıf seyrini korumasını beklediklerini ifade eden Başçı, hava ve yağış koşullarına bağlı olarak tarım katma değerinde beklenen düzelmenin büyümeyi destekleyeceğine dikkat çekti.

Başçı: Her türlü eleştiriye açığız

Erdem Başçı, siyasilerin Merkez Bankası’nı eleştirmesine dair, bu tür söylemlerin dünyanın her yerinde olduğuna dikkat çekti. Çek Cumhuriyeti'ni buna örnek gösteren Başçı, şöyle dedi: “Bu tür şeyler başka ülkelerde de oluyor. Ama önemli olan şudur: Her ifadede, her söylenende bir hakikat payı vardır. Burada almamız gereken bir şey var mı, hepsini dikkatli bir şekilde dinleriz ama arkadaşlarımızla teknik birimlerimizin değerlendirmeleri çerçevesinde enflasyonu düşürücü politika nedir, bunu ele alırız.” 


Köşk’e açık davet: Brifinge hazırız

Merkez Bankası'nın geçmişte önceki cumhurbaşkanlarına da brifing verdiğini dile getiren Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Yine olabilir, olmasına mani herhangi bir şey yok” dedi. Basın aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a brifing vermek için randevu davetinde bulunan Başçı, “Biz randevu istemeye hazırız burada sizin aracılığınızla hemen isteyelim istiyorsanız. Orada her zaman brifing vermeye hazırız” dedi.


Ocak enflasyonuyla faiz indirimi sinyali

Ocak ayında enflasyonun çok sert şekilde düşebileceğine dikkati çeken Merkez Bankası Başkanı Başçı, bu durum olduğu takdirde Para Politikası Kurulu’nu toplamak için 24 Şubat’ı beklemeyebileceklerini belirtti. Yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Başçı, “50 baz puanlık bir indirim yaptık ama arkadaşların söylediği 50’nin çok üzerinde enflasyonda düşüş olabilir. Şimdi diyoruz ki eğer 1’in üzerinde düşüş olursa ben bunu kişisel, başkan olarak kendi taahhüdüm olarak söylüyorum, eğer düşüş 1 puandan fazla olursa hakikaten o zaman değerlendirmek gerekebilir. 24’ünde yapacağımız işi 4’ünde yapmış olabiliriz” diye konuştu.

#Erdem Başçı
#enflasyon
#Merkez Bankası
9 yıl önce
default-profile-img