|

Rus gazında fatura 1 milyar $ azalacak

Rusya’nın Türkiye’ye sattığı doğalgazda yüzde 10,25’lik indirimi, enerji faturasını yıllık 1 milyar dolar azaltacak. Uygulamanın 1 Ocak 2015’ten itibaren geriye dönük işleyeceğini belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgazdaki yüzde 10,25’lik fiyat indirimine dair imzanın geciktirilmeyeceğine inandıklarını söyledi. Öte yandan İran’dan gaz akışı da yeniden başladı.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 20:35 - 3/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı yüzde 10,25 doğalgaz indirimi enerji faturasını azaltırken, İran'dan da gaz akışı yeniden başladı. Rusya ile sürdürülen görüşmelerde daha önce mutabakata varılmasına rağmen, henüz görüşmelerin resmen sonuçlandırılmadığına işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğalgazdaki yüzde 10,25'lik indirime dair imzanın geciktirilmeyeceğine inanıyorum. Bu indirimlerin 1 Ocak 2015'ten itibaren sağlanması, Türkiye için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir


rakama denk geliyor” dedi.



ENERJİ SIKINTISI YOK


Bakan Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin hazırladığı Türkiye Enerji Raporu tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'de elektrik üretiminin tüm zamanların en yüksek değeri olan 43 bin megavatın üzerine çıktığını söyleyen Yıldız, elektrik üretiminin tüketimi aşarak arz fazlası yaşanmasının, ciddi bir avantaj olduğunu söyledi. Yıldız, elektrik tüketiminde geçen yıla göre yüzde 8-9'lara varan artışların yaşandığı günler olduğunu aktararak, Türkiye'nin yükselen tüketimi karşılamakta sıkıntı çekmediğini belirtti.



GECİKTİRMEYECEĞİNE İNANIYORUZ


Toplantı sonrası gazetecilerin Rus gazında indirimine ilişkin sorularını da cevaplayan Bakan Yıldız, “Rusya, İran, Azerbaycan, Irak ve farklı ülkelerle yaptığımız müzakerelerde, o müzakerenin çok iyi gittiği dönemler olur, durağan gittiği dönemler olur. Bu bizim için çok sürpriz değil... Türkiye ve Rusya müzakerelerde doğalgazda 10,25'lik indirimi aldığını her iki ülke de beyan ediyor. Bu bilgi yeni bir bilgi değil ama yeni olacak konu bu mutabakat sağladığımız evrakların imzalanması işidir. Biz Rusya'nın bu imza konusunu çok daha geciktirmeyeceğine inanıyoruz” dedi.



MÜZAKERELER SÜRÜYOR


Türk Akımı konusuna da değinen Bakan Yıldız, bu projede talebin Rusya'dan geldiğini belirterek, “Bir boru hattı ile alakalı herhangi bir problem yok. Her zaman başlanabilir. Biz ilişkilerimize, müzakere sürecine son derece nezaket gösteriyoruz, nerelerde ne yapılması gerekiyorsa bunları da yapıyoruz. Aynı şekilde Rusya'nın da benzer hareketleri yapacağına tabii ki inanıyoruz” dedi.



İmza olumlu katkı sağlayacak


Bu indirimin enerji faturasını da azaltacağını ifade eden Bakan Yıldız, “Zannediyorum önümüzdeki süreçte bunun imzalanmasını inşallah gerçekleştirmiş oluruz. 1 Ocak'tan itibaren fiyatların geriye dönük çalışıp bu indirimlerin sağlanması, Türkiye'nin bir yıllık önemli bir rakamına karşı geliyor. Yani 1 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Bunun geriye dönük çalışması 1 Ocak 2015'ten itibaren yapılacaktır. BOTAŞ'ın nakit akışını etkileyecek bir konudur, pozitif manada. Maliyetlerin bir kısmını karşılayacak bir konudur; o yüzden bunun imzalanması her iki ülkenin de yaptığı müzakere sürecine olumlu manada katkı koyacaktır” dedi.



İran'dan gaz akışı başladı, Azeri hattı bakıma alınıyor


Enerji Bakanı Yıldız, İran'dan doğalgaz akışının başladığını, bunun yanında Azerbaycan'dan gelen doğalgaz hattının da bugünden itibaren bakım nedeniyle akışın duracağını söyledi. İran petrol bakanlığı haber ajansı Shana tarafından da ulusal İran Gaz şirketinin boru hatlarının onarıldığı ve gaz akışının devam ettiği belirtildi. Ağrı'da 28 Temmuz'da boru hattına gerçekleştirilen saldırı sonucu gaz akışı durmuştu.


#Rus gazı
#enerji tüketimi
#Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi
9 yıl önce