|

Rusya'ya 2 kötü haber birden

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu negatif izlemeye alırken Moody's de 17 Rus finans kuruluşunun notunu negatif izlemeye aldı.

Yeni Şafak
10:04 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:07 - 24/12/2014 Çarşamba
AA

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.


S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Rusya'nın notunun negatif izlemeye alınmasının parasal esnekliğindeki bozulma ve zayıflayan ekonomisinden kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, S&P'nin Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu negatif izlemeye aldığı ifade edildi.

Negatif izlemenin, Rusya'nın notunun yüzde 50 ihtimalle 90 gün içerisinde negatif derecelendirileceği anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, kredi izlemesinin ocak ayının ortasında sonuçlandırılmasının planlandığı kaydedildi.

16 BANKA NEGATİF İZLEMEDE

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ise Rusya'nın 16 finansal kuruluşunun notunu negatif izlemeye aldı.


Moody's'in resmi internet sitesinde yayımladığı açıklamada, bu 16 finansal kuruluşun notunun negatif izlemeye alınmasının Rusya'daki çalışma ortamı ve finansal piyasa koşullarındaki bozulmadan kaynaklandığı ifade edildi.

Açıklamada, Rusya'nın gelecek 2 yıl içerisinde ekonomisinin önceki öngörülere göre daha çok zayıflamasının beklendiği ve bu yüzden Rus finansal kurumlarının şu anda fonlama maliyeti, varlık kalitesi ve karlılık konusunda önemli baskılarla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Finansal kurumların söz konusu baskılara karşı dayanıklılığının inceleneceği aktarılan açıklamada, negatif izlemenin çalışma ortamındaki bozulmayı ve aşağı yönlü risklerin beklenenden daha fazla olduğunun yansıması olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Rusya'nın 2015 yılında yüzde 5,5, 2016 yılında ise yüzde 3 daralmasının beklendiği vurgulandı.

Makroekonomik temellerdeki istikrarsızlığın ve Rusya'nın bankacılık sistemi üzerindeki olumsuzlukların birçok Rus finansal kurumun kredi profilinde bozulmaya yol açabileceği belirtilen açıklamada, uygun olmayan fonlama koşullarının bankacılık sistemi üzerindeki refinansman ve likidite risklerini artırabileceği kaydedildi.
#rusya
#moodys
#putin
#poors
9 yıl önce