|

Sanayici faize çalışıyor

Merkez Bankası’nın indirmemekte direndiği yüksek faiz Türk sanayicisinin de en büyük kamburu konumunda. Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu, kazancının yüzde 50-60’nı finansman giderlerine ayırıyor. Bu acı gerçeğe dikkat çeken İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçivan, firmaların yüzde 88’inin finansmana ulaşmada zorluk çektiğine dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:42 - 24/02/2015 Salı
Yeni Şafak
İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle bir yıl süren kapsamlı çalışmalar sonucu hazırladığı “İstanbul Sanayi Strateji Belgesi”ni dün açıkladı. Şehir sanayi stratejisi bakımından Türkiye’de bir ilk olan ve İstanbul sanayisinin üzerinde uzlaştığı belge, 18 başlık altında 46 strateji ve 85 eylem planını kapsıyor. İstanbul Sanayi Strateji Belgesi, nitelikli işgücü, Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik altyapı, üniversitelerle işbirliği, finans kaynaklarına erişimi konularda çözüm önerileri sunuyor.

İSTANBUL SANAYİSİ GÖZARDI EDİLEMEZ

Belgeyi dün düzenlediği basın toplanışıyla açıklayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul sanayisi göz ardı edilmesi halinde küresel rekabette geri kalmanın kaçınılmaz olacağını kaydetti. İstanbul’un gelecek vizyonunda sanayinin dışlandığını savunan Bahçivan, ancak İstanbul’un ülke ekonomisinin şahdamarı olduğuna dikkat çekerek, “İstanbul sanayi stratejileri düşünülmeden 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin hayata geçmesi mümkün olmayacaktır” dedi.

KAZANCIMIZIN YÜZDE 50-60’I FİNANSMAN GİDERİNE GİDİYOR

Soruları da cevaplandıran Bahçivan, işletmelerin finansman giderlerine ve finansmana ulaşmadaki zorlukları dikkat çekti. Üniversite-sanayi işbirliği, yüksek teknoloji ihracatı gibi finans kaynağının öneminin de ihmal edilmeyeceğini vurgulayan Bahçivan, “Kazancınızın yüzde 50 ila 60’ı finans giderlerine gidince, sürdürülebilir başarının ortaya çıkması çok kolay olmuyor. İSO’nun ‘En Büyük 500’ araştırmasına göre, 2013 yılında sanayici kazancının yüzde 52’sini finansman giderlerine aktardı. 2014 verilerinin de bundan farklı çıkacağını tahmin etmiyorum. Firmaların yüzde 12’si için finans kaynaklarına ulaşım imkanı yüksek, kalan yüzde 88’lik grup için düşük.” 

 

İstanbul orta derecede rakabetçi konumunda

Sanayiyi şehirden çıkarılması ve teşvik vermeme uygulamalarının devam etmesi durumunda firmaların kurumsallaşma ve Ar-Ge’de gelişim sağlamada geri kalacağını belirten Bahçivan, şunları kaydetti: “Bu durumda küresel rekabette geri kalmak kaçınılmaz olacak. İstanbul’u sanayisizleştirme bir fantezidir. “İstanbul’un sanayi yeteneğini hesaba katmalıyız. Elmas Modeli analizine göre İstanbul sanayi sektörü ‘orta derecede rekabetçi’ bulundu. Üniversite-sanayi işbirliği ise zayıftır. İstanbul’un mevcut durumu ve gelecek vizyonu belirlendi. İstanbul’un stratejileri düşünülmeden hedef tutmaz.”


İstanbul'a 18 strateji

Alan İnsan Kaynakları Seviyesinin Geliştirilmeli Ar-Ge Kabiliyeti Geliştirilmeli Üniversiteler ve Sanayi Arasındaki İşbirliği Geliştirilmeli Sanayi Yerleşimi, Türkiye ve İstanbul’un 2023 Hedefleri ile Uyumlu Hale Getirilmeli İnovasyon Altyapısı ve Bilinci Geliştirilmeli Fikri Mülkiyetin Elde Edilmesi ve Korunması Sağlanmalı Bilincinin Geliştirilmesi ve Hukuku Sistemin Oluşturulmalı İstanbul’daki Sektörler Arasındaki İşbirliği Geliştirilmeli En Uygun Lojistik Altyapısı Kurulmalı Sanayi Firmalarının Markalaşma Kabiliyetleri Geliştirilmeli Sanayi Kümelenmeleri Geliştirilmeli Kamu Kurumları İstanbul Sanayi Hakkında Yeterince Bilgilendirilmeli İlgili STK’lar Arasında Yakın İşbirliği Sağlanmalı Firmaların Kurumsallaşma Düzeyi Artırılmalı Sanayi Üretimi Yapan Firmaların Tasarım Kabiliyetleri Geliştirilmeli Firmaların Uygun Finansmana Ulaşımı Kolaylaştırılmalı Üretimde Yeni Teknolojilerin Kullanım Seviyesi Artırılmalı Çevreye Duyarlı Üretim Yapma Bilinci Bütün İstanbul Sanayinin Doğal Bir Özelliği Haline getirilmeli İstanbul Sanayi Sektöründen Yükselen Başarılı Küresel Firmalar Artırılmalı

#İSO
#Erdal Bahçıvan
#Ar-Ge
9 yıl önce