|

Şanzelize Laleli''ye karşı

Avrupa''nın göbeğinde ihracata darbe vuran Çin mahalleler ilk kez görüntülendi. Ucuz üretimle Türkiye''nin Avrupa pazarına darbe vuran mahallelerde yüzlerce dükkan yer alıyor. Yeni Şafak, devlet destekli olduğu belirtilen Çin mahallelerinin izini sürdü.

Murat Palavar
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 22:22 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şanzelize Laleli''ye karşı
Şanzelize Laleli''ye karşı

Yükselen Türk tekstiline karşı Avrupa''nın göbeğinde Çin mahalleleri yükseliyor. İtalya''da Prato şehrinde Fransa''da ünlü St Etienne yakınında mahalleler kuruldu. Bunları diğer şehirlerin takip etmesi bekleniyor. Türk tekstil ve hazır giyim pazarında önemli bir paya sahip Avrupa pazarını olumsuz etkileyecek Çin mahallelerinde hem üretim hem de ihracat yapılıyor. Çin''den gelen ucuz hammadde ve işgücü potansiyelini kullanan bazı Avrupa ülkeleri, bu sayede özellikle Türkiye''ye kaçan müşterilerini yurtdışına gitmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Çin mahalleleriyle Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovenya, Litvanya gibi eski Doğu Bloku ülkelerin Türkiye ile ayağının kesilmesi isteniyor. İddiaları dile getiren LASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammed Sancaktar. Sancar, Avrupa''nın göbeğinde İtalya''nın Prato şehrinde kurulan Çin mahallesini görüntüledi. Ucuz üretimle Türk tekstilinin Avrupa pazarına darbe vuran mahallelerde yüzlerce dükkan yer alıyor. Mahallede Çince levhalar dikkat çekiyor. Sancar''ın iddiasına göre her şey devlet destekli.

AVRUPALI ÜLKELER TEKSTİL İHRACATIMIZA GÖZ DİKTİ

LASİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammed Sancaktar, Avrupa''daki ürün maliyeti ve işgücü potansiyeli handikabına dikkat çekiyor. Sancar bazı ülkelerin kendi içlerindeki ve diğer AB üyesi ülkelerdeki döviz çıkışlarına engel olmak istediklerini kaydediyor. Sancaktar şunları ifade etti:

''Fransa ve İtalya''da devlet destekli Çin mahalleleri oluşturuldu. Neden yaptılar diye sorarsanız bir şekilde Türkiye ile rekabet edebilmek için. 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa Birliği''nden Polonyalısı Çek''i geliyor. İspanya Estonya Litfanya''dan müşterilerimiz var. Bunu nasıl kendi ülkemizde tutabiliriz hesabını yapıyorlar. İtalya''da Prato şehri, Fransa St Etienne''ne yakın bir yerde Çin mahalleleri kurulu. Amaç bir taşla iki kuşu vurmak. Hem ülkelerinden giden dövizi kontrol altına almak istiyorlar hem de üretimi kendi ülkelerine çekiyorlar''

AVRUPA''NIN GÖBEĞİNDE ÇİN MAHALLESİ

Fransa ve İtalya''nın başvurduğu yöntemi geçmişte İngiltere kullanmıştı. İngilizler tekstilde dış bağımlılığı azaltmak için Hindistan ve Pakistanlı iş gücünü kullanmıştı. Bu iki ülkeden hammadde ve işgücünü çeken İngiltere, hatta bu ikinci sınıf ürünleri ihraç bile ettı. İşadamı Sancar''a göre İngiltere''nin başaramadığını Fransa/İtayla da başaramaz.

10 yıl önce