|

Satışları %27 geriledi

Ayakkabılarına yapılan incelemelerde 15 üründen 12’sinde tehlikeli kimyasal madde tespit edilen Arow’a 457 bin lira ceza kesildi. İlan yoluyla da tüketicileri bilgilendirerek satılan ayakkabıları toplatma kararı verilen firmanın 19 bin ürünü imha edilecek. Satışları yüzde 27 düşen Arow'un, bu kayıpları telafi etmek için kampanya düzenlemesi ise şaşırttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/12/2014 samedi
Güncelleme: 20:29 - 20/12/2014 samedi
Yeni Şafak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ürünlerinde inceleme yaptığı ve alınan 15 numunenin 12’sinde tehlikeli kimyasal madde içerdiği tespit edilen Arow’un denetimleri tamamlandı. Zehirli 19 bin 460 çift ayakkabıyı imha etmesi gereken firmaya 456 bin 840 lira para cezası çıktı. İlan yoluyla da tüketicileri bilgilendirerek şu ana kadar satılan bütün zehirli ayakkabıları da toplatmak zorunda olan firmanın satışları, yüzde 27 düştü. 


DENETİM TAMAM

Bakanlık tarafından, Erenköy Gümrük Müdürlüğü denetimi altında faaliyet gösteren bir antrepoda muhafaza edilen Denge Enternasyonel Ayakkabıcılık’a ait ayakkabıların denetimleri sonuçlandırıldı. Bu çerçevede numune alınan 15 model ayakkabıdan, ilgili tebliğlerde belirlenen kimyasal kısıtlamalara uygun olmadığı tespit edilen 12 model ayakkabı için idari işlemler gerçekleştirildi. Söz konusu ürünlerin piyasaya arzı ilgili kanunla yasaklandı. Firmadan, piyasaya arz edilmiş ürünleri toplatarak imha etmesi, ayrıca iki gazete ve televizyon kanalında gerçekleştireceği ilan suretiyle tüketicileri bilgilendirmesi istendi. 


TÜKETİCİYE İLANLA BİLGİ

Söz konusu firmanın 13 Aralık 2014 tarihinde, Basın İlan Kurumu tarafından belirlenmiş olan 2 gazetede ve 2 televizyon kanalında 7 model ayakkabı için ilan yükümlülüklerini gerçekleştirdiği anlaşıldı. İlanlarda ürün fotoğraflarına, tüketicilerin ürünleri iade edebilecekleri adrese ve iletişim bilgilerine yer verildi.


WEB'DEN DUYURU

Bakanlık tarafından, güvensiz olduğu tespit edilmiş 7 model ayakkabı için toplam 266 bin 490 TL idari para cezası verilen firmaya, 5 model ayakkabı için de 190 bin 350 TL cezası kesildi. Güvensiz ürünler için ilan süreçlerinin tamamlanmasının ardından mevzuat gereği söz konusu ilanlara Bakanlığın web sayfasında da yer verilecek.


Sıkıntıyı atlatma girişimi

Zehirli ayakkabı ile gündeme bomba gibi düşen markanın satışları yüzde 27  düştü. Bu kayıpların telafisi için yeni yılı da fırsat bilen firmanın kampanyalı satışlara yönelmesi şaşırttı.  10-19 Aralık tarihleri arasında satışlarını arttırdığını savunulan firma açıklamasında, “Arow mağazalarına 13-14 Aralık tarihlerinde tam 154 bin kişi ziyaret etti. Yılbaşı kampanyası ay sonuna kadar sürecek" denildi.  Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı tespitler ve analizlerin ardından zararlı ürünlerden ne kadarının firmaya iade  edildiği ise bilinmiyor. 


19 bin çift için imha kararı çıktı

Gümrükve Ticaret Bakanlığı, yaptığı denetimlerde tehlikeli kimyasal madde içeren 19 bin 460 çift ayakkabı tespit edildiğini, bu ayakkabıların en kısa sürede imha edileceğini bildirmişti. Ayrıca 9 model ayakkabı cinsi eşyanın da imha edilmeyerek yasadışı olarak iç piyasaya sürüldüğünü tespit etmişti.  Bakanlık, bu ayakkabılardan 2368 çiftin mühürlenerek satışlarının durdurulduğunu, 1947 çiftinin başka bir antrepoda olduğunu tespit ettmişti.  Numunesi alınan 15 çift ayakkabıdan sadece 3'ü uygun çıkmıştı.

#zehirli
#ayakkabı
#arow
il y a 9 ans