|

Savunma sanayii Amerika''yı keşfetti

Türkiye 2014''ün ilk yarısında savunma sanayii ihracatını yüzde 22 arttırarak 952 milyon dolara çıkardı. Bu yıl 2 milyar dolarlık ihracat için çalıştıklarını söyleyen Savunma ve Havacılık Sanayii Birlik Başkanı Latif Aral Aliş, ''Hafif silah satışında ABD''nin ithalatında 20''nci sıradayken, 4''üncü sıraya yükseldik'' dedi.

Şuayip Alabay
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:55 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Savunma sanayii Amerika''yı keşfetti
Savunma sanayii Amerika''yı keşfetti

Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI); dün İstanbul''da düzenlediği bir toplantıyla hem yılın ilk yarısına ilişkin rakamları değerlendirdi hem yeni hedeflerini açıkladı. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir''in de katıldığı toplantıda konuşan SSI Başkanı Latif Aral Aliş, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla büyüyen sektörün, üretiminin 3''te 1''ini ihraç eder duruma geldiğini söyledi.

İLK YARIDA YÜZDE 20''LİK ARTIŞ OLDU

Aliş, Türkiye''nin hafif silahlarda ABD''nin ithalatında şu anda 4. sırada olduğunu belirterek, ''Demek ki teknolojimiz, fiyatımız iyi ve markalaşmaya başladık. 2008''de 600 milyon dolar olan toplam savunma sanayi ihracatımızı geçen yıl 1,4 milyar dolara çıkardık. 2014 ilk çeyreğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış yakaladık'' dedi.

TÜRK SİLAHLARI DÜNYANIN TERCİHİ

2013 yılında dünya genelinde savunmaya harcanan miktarın toplam 1 trilyon 747 milyar dolar olduğuna dikkat çekeren Aliş; Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri''nin senkronize bir şekilde etkin çalışmasıyla hedeflere ulaşılacağını söyledi.

Savaş bölgelerine silah satmıyoruz

Latif Aral Aliş, Türk ürünlerinin özellikle son birkaç yıl içinde dünya çapında çok daha fazla tercih edilmeye başlandığına dikkat çekerek, dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde iki Türk şirketi ASELSAN ve TUSAŞ''ın olduğunu söyledi. Aliş, Türkiye''nin Suriye ve Irak gibi savaş yaşanan bölgelere savunma sanayi ürünü satmadığını da vurgulayarak, ''Sektörümüz, BM - NATO kurallarına uygun bir şekilde ihracatını sürdürmektedir'' dedi. Aliş 2023 hedefinin ise 25 milyar dolar olduğunun altını çizdi.

Türkiye sadece pazar değil artık üretici

Sanayimizin göz bebeği projelerinden MİLGEM kapsamında üretilen TCG Büyükada, teknolojik özellikleri ile göz kamaştırıyor. Yerli mühendislerin tasarımı olan TCG Büyükada, radarlara karşı oldukça hasas bir yapıda dizayn edildi. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye''nin savunma sanayi ihtiyacının yüzde 50''den fazlasını yerli kaynaklardan karşıladığını kaydetti.


10 yıl önce