|

Sebze-meyveye de Rus engeli

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Türkiye'den sebze ve meyve ürünlerine yaptırım uygulanacağını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 21:50 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Dvorkovich, yaptırımın ise ancak enflasyon riski nedeniyle birkaç hafta sonra yürürlüğe gireceğini belirtti. Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti'de yer alan habere göre, Dvorkovich, Türkiye'ye yönelik uygulanacak yaptırımların meyve ve sebze ürünlerini kapsayacağına işaret ederek, “Şu anda Türkiye'den sanayi ürünlerine yönelik bir yaptırım uygulamayı düşünmüyoruz” dedi. İthalatı durdurulacak ürünlerin enflasyon riski yaratmaması için yaptırımların birkaç hafta sonra uygulamaya koyulabileceğini belirten Dvorkovich, Türk nakliye firmala rının izinlerini de önümüzdeki yıl dörtte bir oranında azaltılmasının planlandığını söyledi.



TÜRK İŞÇİLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK


Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov ise yaptığı açıklamada, Türk inşaat şirketlerine yönelik yaptırımların, 31 Aralık 2015 tarihinden önce yapılan anlaşmaları kapsamayacağını belirtti. Rusya'daki inşaatlarda Türk işçilerin mevcut izinler kapsamında çalışmaya devam edebileceğini, ancak 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya hükümetinden özel izin ve denetimlere tabi olacaklarını ifade etti.



Etkisini kırmak için çalışıyoruz






Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Rusya sorunu nedeniyle üretime de az veya çok bir yansıması olacağını belirterek, “Bu yansımanın minimize edilmesi, etkisinin sınırlı olması için biz de bakanlık olarak, diğer tüm ilgili bakanlıklarla koordineli çalışıyoruz” dedi. Işık, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün toplantısı ardından konuştu. Türk tırlarının Rusya'ya girişlerde sınır kapılarında bekletildiğini anımsatan Işık, “Sanayi sektöründe şu ana kadar yansıma olduğunu söylememiz için erken ama sebze meyve ihracatında bazı sorunları, lojistik sektörüyle ilgili bazı sorunları yaşıyoruz" dedi.



Alternatif pazar oluşturulmalı





Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ihracatta her ülkenin hedef alınması gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde sıkıntıya girebilecek bir Rusya pazarı için önlem alınmalı, alternatif pazarlar yaratılmalı” ifadelerini kullandı. Tarım sektörü açısından ihracatın önem taşıdığına dikkati çeken Bayraktar, özellikle sebze ve meyvede ihracatın devamının tarım sektörü açısından olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Bayraktar, 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Rusya'ya, Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracatta 622 milyon dolarlık meyve, 385 milyon dolarlık sebze satıldığını belirtti.



Hazar güzergahı yüzde 30 ucuz





Türkiye'nin; Rusya'ya alternatif güzergah olarak geliştirdiği Hazar Koridoru, nakliye maliyetini düşürecek. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu; Türk şöförlerine Azerbaycan ve Türkmenistan güzergahına yönelmeleri çağrısında bulundu. Hazar Denizi geçişinin çok daha aktif kullanılabileceğini belirten Nuhoğlu, bu hattaki Ro-Ro gemilerinin tam kapasite çalışmasıyla taşımacılık maliyetlerinin de TIR başına yüzde 30 düşeceğini söyledi. Rusya üzerinden Orta Asya'ya ağırlıklı olarak yaş sebze ve meyve taşındığını dile getiren Nuhoğlu, ihraç ürünlerinin üçte ikisinin Türk nakliyecilerin taşıdğını belirtti.



Müteahhitlerin projeleri askıda


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Rusya ile gerilen ilişkilerin ardından, Rusya'da faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının sıkıntı oluşturan bazı uygulamalarla karşılaştığını belirtti. Yenigün; imza aşamasındaki projelerin askıya alınması, mali denetimler ve gümrük işlemlerinin yavaşlatılması gibi uygulamaların söz konusu olduğunu dile getirdi.





#Dvorkovich
#türkiyeye yaptırımlar
#rusya yaptırım
8 yıl önce