|

Seçimi etkileme ‘kur’u

Türkiye’de ekonomideki gelişmeleri abartarak kötü göstermeye yönelik bir proje yürütüldüğüne işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, doların artması için ekonomik hiçbir neden olmadığını söyledi. Bakan Canikli, “Herkes rahat olsun, bu, seçim sonuçlarını etkilemeye yöneliktir” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 20:31 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Türkiye'de son aylarda yoğun bir şekilde, ekonomideki gelişmeleri abartarak, olduğundan çok daha kötü göstererek lanse etmeye yönelik bir proje yürütüldüğünü hep birlikte görüyoruz” dedi. Canikli, tamamen ekonomik gerekçeler, kriterlerle bakıldığında doların fiyatının artması için hiçbir ekonomik neden olmadığını savundu. Dalgalı kur politikasında belli dönemlerde “zikzaklar” olabileceğini belirten Canikli, bunun enflasyon, büyüme, işsizlik gibi bütün makro göstergelerde olabileceğini ancak en hareketli, en oynağının da kurlar arasında görülebileceğini kaydetti.



AVRO-DOLAR DEĞİŞİMİZİKZAKLARI GETİRDİ


Avro-dolardaki değişimin çok kısa sürede gerçekleşmesinin zikzakları biraz daha keskin hale getirdiğini ifade eden Canikli, doların değer kazanmasının Türk Lirası ile alakalı olmadığını vurguladı. Canikli, şunları kaydetti: “Türkiye'de son aylarda yoğun bir şekilde, ekonomideki gelişmeleri abartarak, olduğundan çok daha kötü göstererek lanse etme şeklinde bir proje yürütüldüğünü hep birlikte görüyoruz. Liranın değer kaybetmesi sürmez. Bunun önündeki en büyük engel yabancılar olacaktır. Neden? Borsanın yüzde 65'i yabancı ve lirada. Kayıptan en çok onlar zarar görüyor.”



SEÇİMİ ETKİLEMEYE YÖNELİK


Canikli, liradaki değer kaybının yabancıları da ciddi olumsuz etkilediğini söyledi. Canikli, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemlerde ne olur' gibi sorular geliyor. Herkes rahat olsun. Bu seçime yöneliktir. Seçim sonuçlarını etkilemeye yöneliktir. Avro-liranın gidişinde meydana gelen sapmalar yani birlikte değer değişiminin Avro-TL arasındaki fark kadar kısmına ilişkin gelişme tamamen seçime yöneliktir. Diğer kısmı doların genel değer kazancından kaynaklanıyor. Son bir kaç günden beri ona yönelik bir gelişme var.”



SEÇİM SONRASI NORMALE DÖNER


Bu gelişmenin, “öldük, bittik” anlamına gelmediğini vurgulayan Canikli, "Bunun önündeki güvenlik mekanizması da dalgalı kur politikası ve bunun sonucunda Türkiye'ye gelip yatırım yapmış yabancılardır. Dolayısıyla her şeyden önce bunlar müsaade etmez. Artış ekonomik değildir, seçimden sonra göreceksiniz; en fazla seçime kadar bir miktar oynama yapılabilir, ama, seçimden sonra her şey normale döner" dedi.




#Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli
#avro
#türk lirası
9 yıl önce