|

Şehit ve gaziler için tazminat ödenecek

Askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken ölen veya engelli hale gelenlere tazminat bir defaya mahsus verilecek, daha sonra engelli durumunun arttığı ve maluliyet derecesinin yükseldiği gerekçesiyle yeni bir ödeme yapılmayacak.

Yeni Şafak
11:32 - 23/05/2015 Saturday
Güncelleme: 11:50 - 23/05/2015 Saturday
AA

Askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken şehit olanların yakınlarına veya engelli hale gelenlere bir defaya mahsus tazminat verilecek.



Askerlik Yükümlülüğünü Yerine Getirirken Ölen veya Engelli Hale Gelenlere Tazminat Ödenmesi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak 31 Temmuz 2013'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.



Söz konusu yönetmelikte, barışta ve seferde askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken, aylık bağlanmaması veya tazminat ödenmemesi kaydıyla ölenlerin dul ve yetimlerine, askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelenlerin ise kendilerine ödenecek tazminata ilişkin usul ve esaslar belirlendi.



Buna göre, yükümlüye tazminat ödenebilmesi için ölümünün veya askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelmesinin yedek subaylar için askerliğe sevk edildiği tarihle sınıf okulunda geçen sürenin bitiş tarihi olacak.



Ölenlerin dul ve yetimlerine, 400 bin gösterge rakamının tazminat verilmesine dair karar tarihindeki memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılacak.



Bu tazminat bir defaya mahsus ödenecek, daha sonra engelli durumunun arttığı ve maluliyet derecesinin yükseldiği gerekçesiyle yeni bir ödeme yapılmayacak. Ayrıca tazminattan damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak ve ödenecek tazminat haczedilemeyecek.



Ölen personel bekar ise yüzde 50 anneye, yüzde 50 babaya; evli ve çocuksuz anne ve baba hayatta ise yüzde 50 eşe, yüzde 50 anne ya da babaya; evli ve çocuksuz anne ve baba vefat etmiş ise yüzde 100 eşe; evli ve çocuklu anne ve baba hayatta ise yüzde 50 eşe, yüzde 25 çocuğuna, yüzde 25 anne veya babaya; evli ve çocuklu anne ve baba vefat etmişse yüzde 50 eşe, yüzde 50 çocuğuna ödeme yapılacak.



Bu yönetmelik kapsamında yapılacak müracaat süresi ölümün meydana geldiği, engelli hale gelmede ise kati rapor onay tarihinden itibaren 5 yıl olacak. Yargıya intikal eden olaylarda yargılama süreci bu süreden hariç tutulacak.



#şehit tazminat
#gazi tazminat
#asker tazminat
9 years ago