|

Sen kime bağlısın

Piyasanın düşük faiz talebini çeyrek puanlık bir indirimle geçiştiren MB Başkanı Başçı’ya tepkiler dinmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ocak 2014’te yapılan 5,5 puanlık artışın yarısını bir yılda indirmiş değilsin. Böyle şey olur mu? Başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var?” diye sordu.

Yeni Şafak
04:00 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:15 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Piyasanın ve iş dünyasının yüksek beklentisine karşın Merkez Bankası, çeyrek puanlık indirimle tepkileri göğüslemeye çalışsa da tepkileri dindiremede. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedefleri için tüm kurum ve kesimleriyle uyum içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.


MİLLETİN MENFAATİNİ KORU

TESKOMB heyetini kabulünde konuşan Erdoğan, “Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yapt. Bir yıl boyunca yapılan faiz indirimleri toplamı 2,5 puan. Ama geçen yıl ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapıldı. Ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış değil" dedi. Faiz artırımına konu şartların ortadan kalktığını belirten Erdoğan, "Ama artan faiz hala yerinde duruyor. Böyle şey olur mu? Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Bunun da bilmesi lazım. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle. Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor. Mevcut faiz oranları Türkiye’nin ekonomideki gerçeğine uygun değildir. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür, bunu bilmeleri lazım” diye konuştu.

Kimin nüfuzu altındasın?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredilerin faiz oranı ne kadar düşerse yatırımların, istihdamın ve üretimin o denli artacağını dile getirdi. Erdoğan, “Rekabet noktasında, benim yatırımcım, girişimcim güçlenecektir. Bunu yapmak mecburiyetindeyiz. Ekonominin büyümesi, refahın yükselmesi için istikrarın, huzurun olması gerekiyor. Biz bugüne İstikrar ve güven kavramlarıyla geldik. O zaman sen de istikrar için, Merkez Bankası olarak üzerine düşen görevi yapmak zorundasın. Bağımsızlık zırhına sığınmak suretiyle kalkıp da bize karşı tavır takınma, o zaman biz soru işaretlerini koyarız. Acaba bir yerler mi bunları nüfuz altına alıyor? Bu kadar açık konuşuyorum" dedi.


Izdırabını sanayici ödüyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Merkez Bankası birçok ülke faiz indirimine giderken faiz indiriminde geç kalmış, bu faiz indirimi de ekonomi soğuduktan sonra gelmiştir. Bu nedenle faiz indiriminin, piyasalar üzerinde bir etkisi olmadı. Bundan sonra da etkisi olacağını sanmıyoruz. Merkez Bankasının aşırı konservatif tutumunun acısını piyasa aktörleri olarak büyük bir ızdırapla ödüyoruz.  Böyle devam ederse daha büyük sosyal sorunların da müsebbibi olur” dedi.


Cesur adım lazım

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ’lerin daha uygun krediye, daha uygun şartlarda erişmesinin, Türkiye’deki üretimin artması açasından önemli olduğunu söyledi. Işık, “MB faiz koridorunun üst bandını daha cesurca aşağı çekerse KOBİ’lerimizin finansmana erişimi daha kolaylaşacak. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankamızdan daha cesur adımlar bekliyoruz. Zira Türkiye, özelikle reel sektörün sermayeye erişimi noktasında daha fazla gayret etmemiz gereken bir ülke” dedi.

#Merkez Bankası
#Erdoğan
#TESKOMB
9 yıl önce