|

Sermaye artırımı ''imaj'' oyunu mu?

Bank Asya''nın 225 milyon liralık sermaye artışı açıklaması bankacılık çevrelerince kuşkulu bulundu. Bankanın daha önce iştirak satışından elde ettiği 300 milyon lirayı sermaye artırımında kullanacağını açıklayıp vazgeçtiğine dikkat çeken uzmanlar, son açıklamanın da ''yeni bir imaj oyunu'' olup olmadığını sorguluyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 20/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:24 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Sermaye artırımı ''imaj'' oyunu mu?
Sermaye artırımı ''imaj'' oyunu mu?

Hisseleri borsada açıldığı günden beri yüzde 50''den fazla düşen Bank Asya''nın son olarak ödenmiş sermayesini 225 milyon lira artıracağını açıklaması, ''batmıyor'' imajı vermek için ''yeni bir oyun mu?'' sorusunu akıllara getirdi. Bankanın sermaye artırımını ancak hakim ortaklar üzerinden yapabileceğine dikkat çeken bankacılık çevreleri, ''Ortaklar değeri 57 kuruşa düşmüş hisseyi 1 lira nominal değerden neden alsın? Aldıklarında borsaya açık yüzde 54''e yakın kısma düşen payın da bedelini karşılayacaklar. Böylece, yüzde 10 payı olan bir ortağın katılım oranı yüzde 20''ye çıkacak. Buna neden katlanmış olur?'' sorusuna cevap verilmesi gerektiğini belirtti. Bankacılık çevreleri, Bank Asya''nın 900 milyon liralık sermayesini % 25 artırıp 1 milyar 125 milyon liraya çıkaracağı açıklamasını da kuşku ile karşıladı.

ORTAKLAR KATILIMI SORGULAYABİLİR

Bank Asya hissesinin değeri 1 liranın altına düştüğü için bankanın şu anda sermaye artırımına giderken ''Ortağım gel sana 1 liradan hisse vereyim. Katıl, sermaye artırımına gidiyoruz'' dediğini belirten sektör temsilcileri, ''O zaman ortakların da bankaya ''Ben sana niye 1 liradan katılayım ki, senin hissen 57 kuruşa düşmüş. Hisse fiyatı borsada 57-70 kuruşken ben neden 1 liradan alayım'' diyebilir. Bunu demezlerse, kafalarda bazı soru işaretleri oluşur'' ifadelerini kullanıyor.

DAHA ÖNCE DE ARTIRACAKLARDI

''Banka batmıyor imajını vermek için yeni sermaye koyuyoruz imajı verecekler'' iddiasında bulunan sektör temsilcileri, bankanın daha önce de iştiraklerin satışından 300 milyon lirayı sermaye artırımı olarak konulacağını açıkladıklarını hatırlatarak, ''Ancak daha sonra sermaye artırımı yapmayacağız dediler. Şimdi de hisse çok düşük; sermaye artışı yapmıyoruz'' diyebilirler. Katarlı ortaktaki gibi hissenin fiyatını piyasada yüksek tutmak için atılan adımın benzeri şimdi sermaye artırımı ile yapılıyor gibi'' değerlendirmesini yaptı.

Rahatsız etmeyin başkan tatilde

Asya Katılım Bankası A.Ş ile ilgili kritik günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin''in resmi olarak 11 gün izin aldığı ortaya çıktı. Öztekin''in 26 Eylül günü döneceği belirtiliyor. Kamuoyunda ise BDDK Başkanı Öztekin''in izne ayrıldığı günlerin kritikliğine dikkat çekiliyor. Bank Asya ile ilgili haberlerin sosyal medyayı çalkaladığı, Cumhurbaşkanı''nın ''BDDK gereğini yapsın'' ifadeleriyle bu çalkantılara son verilmesini istediği dönemde Öztekin''den ''çıt'' çıkmadı. Ayrıca, en son Kurul toplantısına da Başkan Yardımcısı Muttalip Ünal başkanlık ederken, Asya Bank''ın toplantıda ele alınmadığı öğrenildi.

MASAK''ın dikkatini çekebilir

Bank Asya''nın ortaklarının da Bank Asya sürecinde gözetim altında olabileceğine işaret eden sektör temsilcileri, ''Bunlar gözetim altında olduğu için hakim ortaklar dışarıdan para getirecek. O zaman da denetim birimleri ''Bu şirketin hissesi 57 kuruş iken bankayı kurtarmak için 1 liradan buraya sermaye koyuyorsun. Bu para akışı nereden? Kara para var mı yok mu? Nakit mi, değil mi?'' sorusunu sorabileceği için bu durum Mali Suçları Araştırma Kurulu''nun (MASAK) dikkatini çeker'' dediler.


10 yıl önce