|

Sihirli ve mucize paket ortaya çıkmayacak

Aa
00:00 - 25/11/2008 Salı
Güncelleme: 15:31 - 25/11/2008 Salı
Yeni Şafak
Sihirli ve mucize paket ortaya çıkmayacak
Sihirli ve mucize paket ortaya çıkmayacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, krizle ilgili olarak alınacak önlemler konusunda, “Sihirli ve mucize paket ortaya çıkmayacak. Yapılmaya çalışılan şey reel sektörümüzü en asgari şartlarda bu işin içinden çıkarmaktır” dedi.

Çağlayan, TBMM'de, gazetecilerin küresel krize ilişkin sorularını yanıtlarken, artık dünyada her şeyin finansal ve mali tablolardan ibaret olmadığını, asıl özel olanın üretim ve reel olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. “Bu, tamamıyla finansal balonun patlaması” diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu patlama, elde bir lira değer varken, bu değerin 3-5 katına satılması. Bunda çok kişinin sorumluluğu var. Bunda kapitalizmin, derecelendirme kuruluşlarının sorumluluğu var. Bunda CEO'ların sorumluluğu var. Çünkü her biri patronlarına şirin gözükmek için bu türev işlemlerine girdiler ve şirketleri bir balon gibi, sanal bir büyütmeye getirdiler. Böyle bir ortamda tabii ki bizim reel sektörümüz bundan etkilenecek, etkilenmemesi söz konusu değil. Ancak etkilenmesi noktasında da şunu çok net ifade edeyim ki biz, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak özellikle yapmış olduğumuz çok önemli bir çalışma var. Türkiye'de ilk kez, sanayi envanteri dediğimiz girişimci bilgi sistemine sahibiz. Şu an itibariyle elimizde 224 sektörün, krizden nasıl etkilenebileceğine dair yol haritası var. Bu eskiden yoktu. Sektörlerimizin gerek kur riski, gerek finansman riski karşısında, gerek iç pazarlar, gerekse de dış pazarlardan nasıl etkileneceği konusunda bizim elimizde çok net veriler var. Bunları tahminle ya da birilerinin söylemesiyle değil, bire bir tablolara bakarak çıkartıyoruz. Bunların hepsini hazırladık.”


“FİNANSA ERİŞME SIKINTISI...”

Çağlayan, “Bıçak sırtında sektörler var mı?” sorusu üzerine, “Bıçak sırtında sektörlerden ziyade sıkıntı yaşanmaya başlanan, ama sıkıntısı geçmişten devam ede gelen sektörlerin sıkıntıları bu dönemde biraz daha hızlandı. Onun için bu noktada finansmana erişmek noktasında en büyük şikayet var. Finansmanın maliyetleri ve kredi faizlerinin yükselmesi konusunda bir sıkıntı var. O konuda bankacılık sisteminin aklı selim içinde hareket etmesi lazım. Zannediyorum ki ileriki günlerde Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, reel sektöre yönelik birtakım açıklamalarımız söz konusu olacaktır” dedi. Paketin içeriğinin sorulması üzerine Çağlayan, “Hakikaten sihirli ve mucize paket ortaya çıkmayacak. Burada yapılmaya çalışılan şey, reel sektörümüzü en asgari şartlarda bu işin içinden çıkarmaktır. 2009 yılında bütün dünyada süreceği öngörülen bir kriz...Hemen bugün geldi, yarın gidecek bir kriz değil” diye konuştu.


“İÇ PAZARIMIZI GÜÇLENDİRECEK MEKANİZMALAR...”

Türkiye'nin, diğer ülkelerden farkı olduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

“Geçen yıl biz 1,7 trilyon YTL toplam net satış hasılatı yaptık. Ülkede toplam 2 milyon 10 bin 377 işletme ile 145 milyar YTL ihracat olarak gerçekleştirdik. Geriye kalan 1,5 trilyon Türkiye'de çok kuvvetli dinamik, doymamış bir iç pazar var. Biz iç pazarımızı güçlendirecek mekanizmaları harekete geçirdiğimiz an, Türkiye iç pazarıyla bu krizi çok rahat bir şekilde atlatabilir. Yani iç pazarımızın kuvveti diğer ülkelerde yok. Ne Avrupa'da ne başka bir yerde var.”

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı birinci ülkenin Almanya, ikinci ülkenin de Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu belirten Çağlayan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin krizden hiç etkilenmediğini söyledi. Çağlayan, “Yani bu konuda sağlıklı, güvenilir, paniğe girmeden... Ben bunlardan çok gördüm. Özel sektör de haklıdır, zaman zaman sesleri çıkıyor. İstihdam konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Dışarıdan gelen bu krizi, en hafif bir şekilde atlatalım diye uğraşıyoruz” dedi.

Bakan Çağlayan, nasıl bir paket açıklanacağı sorusu üzerine de “Başbakan ve arkadaşlarla bir araya geleceğiz. Paketten ziyade bir takım açıklamalar söz konusu olabilir” karşılığını verdi.

Bir başka soruya da Çağlayan, “Bizim reel sektörün iç pazarını kuvvetlendirecek en önemli faktör, kamu alımlarını mutlaka yerli firmalardan almamız lazım. Ben bunu Sanayi Odası Başkanı iken de şimdi de söylüyorum. Tüm kamu alımlarını, yerli firmalarımızdan, hatta yüzde 15 pahalı bile alma hakkı ve imkanına sahibiz. Yerli malı demiyorum. Bunu yanış anlamayın. Yerli malı işi bitti” yanıtını verdi.


15 yıl önce